Eric Clapton Budapesten lép fel

Infostart
2006. július 18. 11:48
A budapesti Papp László Sportarénában lép fel kedd este a gitárvirtuóz Eric Clapton. A tizenhatszoros Grammy-díjas zenész legújabb lemezét mutatja be Budapesten.

Eric Clapton 1945. március 30-án született az angliai Ripley-ben. A Lassú kéz művésznéven is ismert gitáros, énekes első, akusztikus hangszerét 13 éves korában kapta.

Első együttesét, a Roostert 1963 elején alapította, majd több kisebb zenekarban játszott, mígnem 1966-ban a Cream oszlopos tagja lett. Ez a supergroup hozta meg első nagy sikereit, amit egy újabb rövid életű supergroup, a Blind Faith követett.

Az egy lemezes Blind Faith feloszlása után egy ideig háttérbe húzódott, és olyan zenészek albumain működött közre, mint John Lennon, George Harrison, vagy Dr. John. A hetvenes évek kezdetével még mindig sok hírességgel zenélt együtt, de ekkortól már szólókarrierje került az előtérbe.

<

Eric Clapton ma

Első önálló fellépését 1973. január 13-án a Rainbow Theatre-ben tartotta. A 80-as években változó intenzitással alkotott és gyakran lépett fel a Dire Straits-szel közösen.

Már a hatvanas évek kezdetétől nagy hatással volt rá a chicagoi blues és gitárosai, elsősorban Freddie King és B. B. King, utóbbival 2000-ben közös albumot is készített Riding with the King címmel.

Tizenhatszoros Grammy-díjas, egyedülálló módon háromszor is beválasztották a Rock n Roll hírességeinek csarnokába. 2005-ben jelent meg legújabb, Back Home című albuma, az ehhez kapcsolódó turné ma esti állomása a Papp László Sportaréna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást