Öreg bányák titka

InfoRádió / MTI
2006. július 13. 18:21
Tíz új helyet, köztük a németországi Regensburg középkori óvárosát és az olaszországi Genova történelmi városmagját vette fel a világörökség-listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a litvániai Vilniusban ülésező illetékes bizottsága.

A világörökség-bizottság két kultúrtáj, négy épített régészeti emlék, két modern építészeti alkotás és két város pályázatát fogadta el. Ezzel 830-ra bővült az ENSZ védelmét élvező kulturális emlékek száma.

A világörökség részévé nyilvánított új helyek között van az ősi perzsa kereskedelmi utak mentén elhelyezkedő Bíszutún iráni falu több mint 2.500 éves sziklavéseteivel és a Jin Hszü kínai régészeti lelőhely, a Sang-dinasztia egykori fővárosa.

A világörökség része lett a XX. század elején épült Sewell chilei bányaváros, a cornwalli és nyugat-devoni bányavidék Nagy-Britanniában; valamint egy ősi öntözőmű Ománban.

A lengyelországi Wroclawban álló Népcsarnok, mint a Bauhaus építészet kimagasló alkotása, a bilbaói Vizcaya-híd, a Crac de Chevalier lovagvár és a Szaladin-citadella Szíriában szintén a világörökség része lesz.