Bronz Hunyadi János Budaörsön

InfoRádió / MTI
2006. június 29. 13:23
A híres törökverő hadvezér, Hunyadi János szobrát avatták fel csütörtökön, a városi rang elnyerésének idén 20. évét ünneplő Budaörsön.

A városháza melletti Hunyadi János emlékparkban felállított, életnagyságú bronz szobor Bíró Lajos művész alkotása, aki a 8 millió forintos megbízást az önkormányzathoz beérkezett 14 pályázat közül nyerte el.

Az avató ünnepségen Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója méltatta az 1407 körül született Hunyadi János tevékenységét. Élete során volt Zsigmond király udvari lovagja, szörényi bánként, majd erdélyi vajdaként jeleskedett, a török elleni küzdelemben a határvédelem első embereként vívott ki elismerést magának egész Európában.

Negyven ütközetben vívott meg a hódító török seregekkel, többségében győzelmet aratva felettük. Leghíresebb tettét 1456-ban hajtotta végre, amikor az ellenség által szorongatott Nándorfehérvárt keresztes serege élén felszabadította. Néhány héttel később a katonái között pusztító pestis okozta halálát.