eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"A lelki kínzásra emlékszem"

A guantanamói fogolytábor bezárását követelte az a három, Budapesten járt volt fogvatartott, akinek történetéből született a mától mozikba kerülő Guantanamo című film. A három pakisztáni származású brit fiatalt, Shafik Raszult, Aszif Ikbalt és Ruhel Ahmedet két és fél évig tartotta fogva vádemelés nélkül az amerikai hadsereg. A velük történteket Michael Winterbottom brit rendező dolgozta fel dokumentum-játékfilmjében.

Michael Winterbottom Ezüst Medve díjas filmje három fiatal brit muzulmánról szól, akik Pakisztánba indulnak egy esküvőre, de kalandvágyból, vagy naivitásból Afganisztánban találják magukat a tálibok ellen indított, amerikai vezetésű háború kezdetén.

Elfogják őket, és kínzással akarják kicsikarni belőlük, hogy az al-Kaidához tartoznak. Amikor az amerikaiak megtudják, hogy britek, Guantanamóba küldik őket, ahol több, mint két éven át raboskodnak. De mi vette rá őket, hogy segítsenek a film elkészítésében?

"El kell mesélnetek a világnak"

"Pár héttel szabadulásunk után kerestek meg minket, és akkor még nem akartunk vele foglalkozni, mert inkább felejteni akartunk. Tudtuk, hogy újra át kell élnünk mindazt, ami történt velünk. Viszont aznap, amikor elhagytuk Guantanamót, az ott maradók azt mondták: el kell mesélnetek a világnak, hogy mi történik itt, úgyhogy ezért csináltuk meg a filmet" - mesélte egyikük.

A másik fiatalember szerint a film nem adja vissza teljesen a Guantanamón történteket. "Én a lelki kínzásra emlékszem, a filmből nem derül ki elég jól, hogy milyen lelki állapotban voltunk. A legnehezebb az volt, hogy nem tudtuk, mi van a családunkkal, vagy hogy mi történik majd két óra múlva. Elvisznek kihallgatásra? Megvernek?"

Nincs bennük bosszúvágy

A fiatalemberek szerint őrzőik azzal próbálták úgymond "együttműködésre" bírni őket, hogy visszatartották a családjuktól kapott leveleiket. A velük folytatott beszélgetésből kiderült az is, hogy bár elkeseríti őket, ami történt velük, nincs bennük bosszúvágy és leginkább az amerikai kormányt hibáztatják a sorsukért.

"Nem gyűlölhetjük az egész Nyugatot. Nem a Nyugat tette, bár része volt benne. Például a titkos CIA-járatok európai országokban szálltak le. Bush azt mondta, vagy velünk vagytok, vagy ellenünk" - vélekedtek.

A tudatlanok tartják terroristának őket

És hogyan élik meg azt, hogy különösen a tavaly júliusi londoni robbantások után, sok ember egy kalap alá veszi az összes muzulmánt és terroristának tartja őket?

A férfiak szerint az így vélekedők többsége tudatlan ember.
"Csak akkor tudnánk megérteni, hogy valaki miért robbantja fel magát, ha a bőrében lennénk. Lehet azt mondani, hogy azt hiszi, a Paradicsomba kerül. De az is lehet, hogy egyszerűen őrült. Németországban is volt nemrég egy ember, aki megevett valakit. Melyik józan ember tesz ilyet?" - tették fel a kérdést.

Kampányolnak Guantanamo bezárásáért

Shafik, Aszif és Ruhel elmondták azt is, hogy élményeik nyomán politikailag sokkal aktívabb lettek. A film népszerűsítése mellett a kínzások beszüntetéséért kampányolnak és követelik Guantanamo azonnali bezárását.

A táborban négy év múltán is 460 embert tartanak fogva. Néhányuk nemrég öngyilkosságot kísérelt meg, a rabok egy csoportja pedig összecsapott az őrökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×