Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Betiltották a Da Vinci-kódot, mert féltek a zavargásoktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Négynapi vetítés után a fehéroroszországi mozik kedden levették a műsorról A Da Vinci-kód című amerikai sikerlistás könyvből készült filmet. Azerbajdzsánban pedig egyenesen betiltották az alkotást.

A Dan Brown könyvéből készült filmet azután vették le a műsorról a minszki mozik, hogy a fehérorosz ortodox keresztény csoportok nagy hangon követelték az alkotás betiltását annak támadó jellegére hivatkozva. Azzal érveltek, a mozi aláássa a keresztény meggyőződést.

A minszki filmszínházak Rob Marshall filmdrámáját, az Egy gésa emlékiratait vetítik az indexre tett krimi helyett.

Azerbajdzsánban eközben betiltották A Da Vinci-kódot. Az intézkedést a kaukázusi muzulmánok szellemi vezetője, Allakhshukiur Pashazade sejk kérte a más felekezetekkel való szolidaritásból, miután szentségtörőnek minősítette a filmet. A Regnum egyházi internetes hírügynökség szerint a film bemutatása ellen foglaltak állást bakui politikai vezetők is, akik zavargásoktól tartottak.

Örményországban a helyi apostoli egyház a film bojkottjára hívott föl. Azt kérte a hívőktől, ne olvassák el a könyvet, és ne nézzék meg a filmet. "Az alkotás nem tiszteli a keresztény ügyet, és sérti a hívők érzéseit. Ellentmond a Bibliának, és elferdíti a keresztény igazságot" - mondta az egyház szóvivője.