Kifütyülték a Da Vinci-kódot

Infostart
2006. május 17. 09:21
Kifütyülték a kritikusok a Da Vinci-kód című filmet a Cannes-i filmfesztivál szerdai megnyitás előtti vetítésén. A közönség helyenként nevetett a drámai jeleneteken.

A már a bemutató előtt is viharokat kavaró film az amerikai Dan Brown ugyanilyen című sikerkönyvéből készült, amely már 44 nyelven több mint 60 millió példányban jelent meg.

A könyv szerint Jézus Krisztusnak volt gyermeke, és a katolikus egyház kétezer éve próbálja összeesküvéssel titkolni ezt a tényt.

Kusza és zavaros

"A film csaknem ugyanolyan rossz, mint a könyv. A színészek túloznak, túl sok a zene és túl grandiózus az egész" - vélekedett Peter Brunette, a Boston Globe című amerikai napilap kritikusa a cannes-i elővetítés után.

Más kritikusok szerint a film kusza azoknak, akik nem olvasták a könyvet. "Az emberek láthatóan össze voltak zavarodva. A vetítést csend követte, nem volt taps - állapította meg Margherita Ferrandino az olasz RAI 3 televíziótól. - "Én csak a könyv feléig jutottam, mert eluntam. Szörnyű" - tette hozzá.

Mások azt kifogásolják, hogy a film túlzásba viszi a történelmi utalásokat, és ezen a ponton krimi helyett dokumentumdrámává válik.