Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balhé a Da Vinci-kód film miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Incidensek zajlottak le az athéni ortodox katedrális előtt vasárnap a jövő héten bemutatásra kerülő Da Vinci-kód című film miatt. Õrizetbe vettek egy tévéstábot.

A Mega görög televíziós magántársaság riporterét és operatőrét rövid időre őrizetbe vették, miután megpróbálták filmre venni, amint az ortodox egyháznak a film ellen kiadott brosúráját osztogatják a híveknek.

Rendőrségi jelentések és a televízió által sugárzott felvételek szerint a katedrális egyik papja tiltotta meg a tévéseknek, hogy filmezzenek és ő hívta ki a rendőrséget. Az athéni érsekség közbelépése nyomán azonban szabadon engedték őket.

A görög ortodox egyház szerdán döntött úgy, hogy a film május 18-ára tervezett bemutatója előtt brosúrát adnak ki "Az igazság a Da Vinci-kód című regényről" címmel, amelyet vasárnap osztanak ki a híveknek a templomokban. A kiadvány a regény, és a belőle készült film egészét hamisnak nevezte, mert az egyház szerint "megsérti és aljas módon aláássa a vallásos tudatot."

Görögország lakosságának 97 százaléka ortodox keresztény, és az egyháznak igen erős a befolyása az országban.

A Da Vinci-kódot egyszerre Görögország 207 mozijában mutatják be, ami rekordnak számít a szakértők szerint. Dan Brown regényét 2003-ban fordították le görög nyelvre, és eddig mintegy 200 ezer példányban kelt el.