"Táncol az egész város"

InfoRádió / MTI
2006. május 9. 17:19
Az V. Magyar Táncfesztivált június 16. és 23. között tartják Győrött. A nyolcnapos seregszemlén a hazai táncművészet minden műfaja képviselteti magát a klasszikus balettől a néptáncon át a kortárs alternatív előadásokig.

A fesztiválon a magyar táncművészet vezető együttesei lépnek fel. Azok a társulatok, amelyek a fő programban nem kapnak előadási lehetőséget, három egymást követő napon - június 20-a és 22-e között - úgynevezett "showcase" keretében húszperces produkciókkal mutatkozhatnak be a közönség és a szakma előtt.

A kétévente megrendezett fesztiválra idén külföldi újságírókat, kritikusokat, fesztiváligazgatókat, kulturális menedzsereket is várnak.

Az előadásokat megelőzően a Győri Nemzeti Színház előtti téren amatőr és alternatív társulatok szabadtéri produkcióit láthatják az érdeklődők. Emellett gyermekprogramok, táncházak színesítik a fesztivált, amelynek szlogenje változatlan: "Táncol az egész város".

A fesztivál 35 millió forintos támogatást nyert pályázat útján a Nemzeti Kulturális Alapból, ezt az összeget a győri önkormányzat 10 millió forintos hozzájárulással, az idegenforgalmi bizottság pedig további egymillió forinttal toldja meg.

A rendezők - a Győri Balett mellett a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége - határon túli színházlátogatókra is számítanak.