Aszalt szilvában csempésztek térképet a II. világháborúban

Infostart
2006. április 28. 04:40
Londonban kalapács alá kerül a II. világháború brit kémei által használt több ritka tárgy, köztük két aszalt szilva, amelynek segítségével a brit hadifoglyokhoz juttatták el a szökéshez szükséges térképeket.

A ritka világháborús emléktárgyakat Richard Marshall bocsátja árverésre, akinek nagynénje, Doreen Mulot, brit ügynök volt a háború idején.

A szilvákat például egy másik nővel együtt "bütykölték meg". Az aszalt szilvát először vízbe áztatták, majd amikor megpuhult, kivették a magját, és zsírpapírba csomagolt, gondosan feltekercselt mini-térképeket rejtettek a mag helyére. A szilvákat azután ismét kiszárították, és csomagokban juttatták el a hadifoglyokhoz - mesélte Richard Marshall.

"A térképeken szerepeltek a vasútvonalak is, és kellően részletesek voltak ahhoz, hogy segítsenek a hadifoglyoknak szökési útvonalat tervezni" - tette hozzá a férfi, akinek nagynénje emlékbe tartotta meg a most kalapács alá kerülő két aszalt szilvát.

Az elárverezendő emléktárgyak között vannak még a hadifogoly táborokban használt pénz hamisítására alkalmas nyomólemezek, német létesítmények szabotázsát részletező "használati utasítások", és egy kézi festő rollni, amellyel "szabad franciák" feliratokat festettek a falakra.