Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mosógépe használati utasítását \"adta el\" irodalmi műként egy brit író

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy brit író új mosógépe használati utasításának részeit küldte el könyvkiadóknak, hogy bizonyítsa azt a feltevését, miszerint a postán elküldött kéziratokat elolvasás nélkül utasítják el. John Howard gyanúja beigazolódott: volt olyan kiadó, amely visszaírt, hogy \"élvezte a művet, de sajnos nem fér bele a profiljába\".

"Az LG óriás dobjába 40 százalékkal több ruha fér, mint a hagyományos mosógépekbe" - ezzel a mondattal kezdődött John Howard "álregénye", amelynek A bádogdob címet adta.

Ezen, és még néhány fejezetcímen kívül azonban semmit nem tett hozzá a mosógép gyári használati utasításához a brit férfi, csak beszkennelte, és regény-formára rendezte azt.

Ennek ellenére számos kiadó és irodalmi ügynökség írta vissza azt, hogy élvezte a művet, beigazolva John Howard gyanúját, miszerint a postán érkező műveknek még az első mondatát sem olvassák el, csak automatikusan küldik az "élveztük írását, de úgy érezzük, nem a mi profilunkba vág" tartalmú elutasító levelet.

A brit férfi azután döntött a "teszt" mellett, hogy hiába házalt gyerekeknek szóló első regényével, mindenhonnan csak a standard elutasító levelet kapta vissza. Miután megbizonyosodott gyanújáról, John Howard végül saját pénzén adta ki könyvét.

Kezdetben iskolákban mutatta be a gyerekkönyvet a szerző, és már ezzel is több ezer megrendelést szerzett. A könyv azonban felkeltette több nagy brit könyvesboltlánc, és három filmgyártó cég érdeklődését is.

A nemzetközi jogokért összesen hét nemzetközi kiadó verseng, és számos brit kiadó érdeklődik a második és harmadik kiadás jogaival kapcsolatban.

A The Key to Chintak, vagyis A Chintak kulcsa című könyv egy 12 éves kislányról szól, aki képes elolvasni egy olyan könyv oldalait, amelyet mások csak üres lapoknak látnak, és aki végül nagyapjával felkerekedik, hogy megtalálja a könyv foglyul ejtett íróit.