A halálos mozijegy

Infostart
2006. április 24. 01:03
Az 1956-os forradalom történetét dolgozta fel most megjelent könyvében Pallai Péter és Sárközi Mátyás. A BBC egykori Magyar Adásának munkatársai az elmúlt ötven évben összegyűlt, leadott és leadatlan anyagokat válogattak egybe, hogy felidézzék a forradalom napjait. A Szabadság Hullámhosszán című könyvben egy szovjet százados is beszél az 1956-os történtekről.

A kötet egyik szerzője, Pallai Péter szerint a könyv "oral history" is egyben, hiszen rengeteg, a BBC-ben elhangzott, vagy adásba nem került, de rögzített interjú anyaga szerepel a műben. Emellett felhasználtak olyan titkos diplomáciai iratokat, melyeket a 30 éves zárlat leteltével 1986-tól a brit külügyminisztériumban és a kabinetirodán tanulmányozhattak.

A BBC számos dokumentumműsort készített az 1956-os forradalom hátteréről majdnem minden évfordulón. Ezek során meginterjúvolták a túlélőket, gyakran az események kulcsfiguráit.

Akik nem álltak szóba a BBC-vel

A másik oldal véleménye ugyanakkor hiányzik a könyvből, mivel ők (köztük például Marosán György), nem álltak szóba a BBC-vel. Egyedül egy szovjet százados szólalt meg, ő Maléter Pál elrablásán volt jelen tolmácsként - mondta Pallai Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kötet másik szerzője, Sárközi Mátyás emlékeztetett arra, hogy sikerült például meginterjúvolniuk Hegedűs András egykori miniszterelnököt, aki "később meggondolta, hogy szereti-e ő annyira a moszkovitákat, mintha kétszer annyira szeretné" és nyilatkozott a BBC-nek - immár "afféle mezei szociológusként".

Nem elemez

A könyv a szerzők szerint kerek és átfogó képet nyújt az 1956-os forradalomról, ugyanakkor nem mindenkivel foglalkozik a könyv. "A könyv másik hiányossága - amitől még mindig nagyon olvasmányos - az az, hogy a forradalom számos hőse azért nem szerepel benne, mert vagy elhunyt, vagy azokból a felkelő osztagokból nem beszélt senki a BBC mikrofonjába" - tette hozzá Pallai Péter.

Sárközi Mátyás mindezt azzal egészítette ki, hogy a kötet nem kívánja elemezni a történteket, inkább a BBC tükrében próbálja bemutatni azokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pallai Péter és Sárközi Mátyás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást