Mozart-előadás hip-hop stílusban

Infostart
2006. március 18. 20:00
Egy dél-angliai operaház különleges előadással próbálja becsalogatni az operától húzódozó fiatalokat az intézmény falai közé: Mozart Cosi fan tutte című operáját nem eredeti formájában, hanem hip-hop verzióban állítják színpadra.

Mozart eredeti operája, amely Nápolyban játszódik, két fiatalemberről szól, akik próba elé akarják állítani szerelmeik hűségét. Maga a történet tehát egyáltalán nem áll távol a mai fiataloktól.

A stílusosan School 4 Lovers, vagyis Szerelmesek Iskolája névre átkeresztelt darab helyszínét kissé közelebb, egy londoni lakótelepre helyezték át, és a nem fontos részletek közül is kihagytak egy párat.

A glyndebourne-i oktatási hatóság és a Finn Nemzeti Opera által színpadra álmodott "hip-hoperában" a 6 főszereplő mellett egy húsztagú zenekar, a The Lyrical Prophets névre hallgató rappelő csapat és 20 amatőr táncos szerepel.

A történet és a helyszín modernizálása mellett a zene sem kerülhette el a fiatalosítást. Mozart zenéjéhez Jonathan Gill és Charlie Parker adott hozzá egy kis mai ritmust.

Az első előadáson nagy sikert aratott a produkció, legalábbis a fiatal közönség tapsából és elismerő fütyüléséből ítélve.