Per és vita a szeptember 11-i emlékmű körül

InfoRádió / MTI
2006. március 14. 09:33
A viták és tiltakozások ellenére hétfőn megkezdődtek a New York-i Világkereskedelmi Központot leromboló 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékművének és múzeumának építési munkálatai.

Több mint négy évvel a terrortámadás után tíz építőmunkás kezdte el a terep rendezését, miközben az emlékmű tervének az ellenzői tüntetésre készültek, az áldozatok hozzátartozói pedig az előző hét péntekén a munkálatok leállítását kérő keresetet nyújtottak be az egyik New York-i bíróságon.

Az alapkőletétel hivatalos ünnepségét csak néhány hét múlva rendezik meg, pontos időpontját nem is tűzték még ki.

A 2900 halálos áldozat tiszteletére a kettős felhőkarcoló helyén, a Ground Zerón létesítendő emlékmű, a Tükröződő Hiány - Michael Arad és Peter Walker alkotása - változatlanul vitákat gerjeszt.

A Tükröződő Hiányt két éve választották ki több mint ötezer pályázatból: a két toronyház alapzatának helyét két vízmedence fogja jelölni, körülöttük pedig 20 méter mélyen az áldozatok neveit olvashatják majd a látogatók. Az emlékmű a tervek szerint 2009-ben készül el, költségeit 330 millió dollárra becsülték. A múzeum további 160 millió dollárba kerül.

A felhőkarcolók egykori sziluettjében a Világkereskedelmi Központot pótló "Szabadságtorony" építését áprilisban kezdik el.