Minden idők legnagyobb tárlata a Szépművészetiben

Infostart
2006. március 7. 12:10
Újabb műkincsekkel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum. Az alapításának 100. évfordulóját ünneplő intézményben már egy, a késő római császárkorból származó mozaik is látható. Egy Tiziano festményt és a holland Willem de Poorter alkotását március közepén nézheti meg a közönség.

Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye és a holland Willem de Poorter A gyarmati hatalom allegóriája című alkotása március közepétől, az Orpheust ábrázoló római császárkori mozaik pedig keddtől, az "Évszak műtárgyaként" látható a Szépművészeti Múzeumban - mondta el az InfoRádióban az intézmény főigazgatója.

A festmények tulajdonosai hosszú távú letétként helyezték el az alkotásokat a múzeumban.

A mozaik az intézmény tulajdona. Ezt az alkotást a kulturális minisztérium segítségével, 30 millió forintért vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum - mondta Baán László.

Willem de Poorter alkotása a Régi Képtár holland kiállítását gyarapítja. A 17. századi, A gyarmati hatalom allegóriája című, ritka ikonográfiájú kép témája minden bizonnyal korabeli történelmi eseményhez kapcsolható.

Hollandia 1637 nyarán elfoglalta Nyugat-Afrikában Elmina korábban portugál fennhatóság alatt álló erődítményét, és ezzel új európai hatalomként a hollandok átvették az irányítást az Aranyparton.

A Rembrandtnál tanult művész nagy hangsúlyt fektetett a 17. századi Európában egzotikusnak számító, sötét bőrű, félmeztelen alakok jellegzetes arcvonásainak, ruházatának ábrázolására.

<

Potter (kép: Szépművészeti Múzeum)

A Szépművészeti Múzeum által nemrégiben vásárolt, Orpheust ábrázoló római császárkori mozaik március 7. és május 28. között látható.

A műtárgy a múzeum első és egyetlen antik mozaikja. Az Orpheust ábrázoló, 250-350 körül készült ívelt hatszögletű mozaikot Tunéziában találták az 1940-es években.

Tulajdonosa a 20. század közepén Franciaországba költözött; innen került a darab néhány éve a nemzetközi műkereskedelembe, most pedig a múzeum Antik Gyűjteményébe.

A múzeum minden idők legnagyobb magyarországi tárlatát is megnyitja idén.

A Luxemburgi Zsigmond uralkodását és korának művészetét bemutató kiállítást a magyar és a luxemburgi állam is támogatta. A fél milliárd forintos költségvetéssel megvalósuló tárlathoz a világ 19 országának több mint 100 múzeumból és kulturális intézményéből gyűjtötték össze a műtárgyakat.

A 1.200 négyzetméteren bemutatott kiállítást március 18-án a luxemburgi nagyherceg és Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást