eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Ütközések sikerét hozta az Oscar-gála

Vasárnap éjszaka átadták az Oscar-díjakat Los Angelesben. Az Ütközések, a Túl a barátságon, az Egy gésa emlékiratai, és a King Kong is három-három aranyszobrocskát kapott. Nem kapott díjat ugyanakkor többek között a Star Wars III., a Harry Potter és a Tűz Serlege, valamint a Batman: Kezdődik! sem.

A legjobb film: Ütközések

Tizenkét ember, akik mind Los Angelesben élnek, és az elkövetkező 36 óra során sorsuk elkerülhetetlenül ütközik egymással. Egy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész. Egy perzsa boltos. Két rendőrnyomozó, akik mellesleg szeretők is. Egy színesbőrű filmrendező és felesége. Egy mexikói lakatos. Két autótolvaj. Egy újonc zsaru. Egy középkorú koreai házaspár. Tizenkét különböző ember.
A film kendőzetlenül mutatja be a faji megkülönböztetés összetettségét az amerikai társadalomban. A film a 9/11 utáni Los Angeles olvasztótégelyét veszi mikroszkóp alá, és több szemszögből is megvizsgálja a szereplőket. Ez az intolerancia háborúja.
Az Oscar-díjas Ütközések november óta látható a magyar mozikban.

A legjobb rendezés: Ang Lee - Túl a barátságon

Ang Lee 1954. október 23-án született Taiwan-ban. Első filmjéért, az 1993-as Az esküvői bankettért a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjat kapott. Az 1995-ös Értelem és érzelem-ért BAFTA-díjat, és Berlinben egy újabb Arany Medvét ítélt neki a zsűri. A 2000-es Tigris és sárkányért ismét BAFTA-díjat, és Golden Globe díjat vehetett át. 2003-ban ő rendezte a Hulk című filmet. Idén a Túl a barátságon című film rendezéséért Golden Globe, és Oscar-díjat kapott.




Philip Seymour Hoffman (fotó: oscar.com)
A legjobb férfi főszereplő: Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman első szerepe az Egy asszony illata volt 1992-ben. Játszott az 1996-os Twister-ben, az 1998-as Patch Adams-ben és az 1998-as A nagy Lebowski-ban. Idén a Capote főszerepéért Golden Globe díjban részesült, és átvehette a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat is.



A legjobb női főszereplő: Reese Witherspoon

Reese Witherspoon a Doktor Szöszi főszerepével vált igazán ismertté. Alakításáért 2002-ben MTV Movie Awards-díjat, és Golden Globe-ot kapott. A nyughatatlan főszerepéért idén Golden Globe-, és Oscar-díjban részesült.





George Clooney (fotó: oscar.com)
A legjobb férfi mellékszereplő: George Clooney

George Clooney több tévéfilm és mozi szerep után a Vészhelyzet című sorozat Ross doktoraként vált világhírűvé. Játszott többek között az Alkonyattól pirkadatig, a Peacemaker, és a Batman és Robin című filmekben. 2001-ben megkapta a legjobb színésznek járó Golden Globe díjat. Az Ocean's eleven című filmért 2002-ben MTV Movie Awards jelölést kapott.
Első filmes rendezését (Egy veszedelmes elme vallomásai) 2002-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjra jelölték. 2006-ban a legjobb férfi mellékszereplő (Sziriana) kategóriában Golden Globe-, és Oscar-díjat vehetett át.

A legjobb női mellékszereplő: Rachel Weisz

A magyar származású Rachel Weisz játszott többek között a Láncreakció (1996) című filmben Keanu Reeves, és Morgan Freeman partnereként, a Szabó István által rendezett A napfény ízében (1999), A múmia (1999), és A múmia visszatér (2001) főszerepében, valamint a Constantine - A démonvadászban (2005), újra Keanu Reves partnereként.
Idén Az elszánt diplomatában nyújtott alakításáért átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-, és Oscar-díjakat.

Oscar-díjak forgatókönyvért, fényképezésért, és vágásért

A legjobb adaptált forgatókönyv díját a Túl a barátságon kapta. A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját az Ütközések című filmért ítélték oda.

A legjobb fényképezés (operatőr) Oscar-díját Dion Beebe vehette át, az Egy gésa emlékiratai című film felvételeiért. A legjobb vágás kategória győztese az Ütközések című film lett.

Oscar-díjak effektekért, hangokért, és minden másért

A legjobb vizuális efektusok Oscar-díját a King Kong készítői vehették át. A legjobb művészeti rendezés (látvány) kategóriában az Egy gésa emlékiratai alkotói vehették át az Oscar-díjat.

A legjobb jelmez díját az Egy gésa emlékiratai jelmeztervezője, Coleen Atwood vehette át. A legjobb smink kategóriában a Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény készítői vehették át az Oscar-díjat.

A legjobb filmzene díját Gustavo Santaolalla, a Túl a barátságon zeneszerzője vehette át. A legjobb betétdal Oscar-díját a Hustle & Flow rap-dala kapta.

A legjobb hang, és a legjobb hangvágás kategóriáinak díjazottja a King Kong alkotói gárdája lett.

A legjobb animációs film díját a Wallace és Gromit és az elveszett veteménylény alkotói vehették át. A legjobb animációs rövidfilm díját a The Moon and the Soon készítőinek itélték oda. A legjobb rövidfilm kategóriában a Six Shooter lett a győztes.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában A pingvinek vándorlása nyerte el a díjat. A legjobb rövid dokumentumfilm Oscar-díját A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin alkotói kapták meg.

A legjobb idegen nyelvű film kategória győztese a dél-afrikai Tsotsi című alkotás lett.

Az életműdíjat Robert Altman rendező vehette át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×