Múmiák Budapesten

InfoRádió / MTI
2006. február 22. 15:14
Rejtélyek, sorsok, múmiák - A domonkos templom titka címmel április 8-ától időszaki kiállításon tekinthetők meg a közelmúltban Vácott talált múmiákat Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az egyedülálló lelet először lesz látható Magyarországon.

Korunk egyik legkülönlegesebb embertani leletegyüttesére a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során bukkantak.

A templomtorony alatt fekvő, nagy, boltozatos kripta zsúfolásig telve volt egymásra halmozott, gazdagon díszített koporsókkal.

A csaknem kétszáz éve nem bolygatott koporsókból 265 természetes úton, emberi beavatkozás nélkül mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett ember maradványait tárták fel.

A természetes mumifikálódást a kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja tette lehetővé.

A konzerválás után megkezdődött a múmiák vizsgálata, amelynek során kiderült, hogy az elhunytak nagy része tbc-vel fertőzött volt. A további kutatások kiderítették azt is, hogy voltak, akik magukban hordozták a tbc kórokozóját, de genetikusan egy olyan fehérje is volt a szervezetükben, amely megakadályozta a betegség kialakulását.

A múzeum tájékoztatása szerint ez a tudományos felfedezés korszakalkotó lehet a ma egyre veszélyesebbé váló tbc gyógyításában.

A november 30-áig megtekinthető kiállítás egyéni sorsokat, családi tragédiákat, rejtélyes haláleseteket tár fel.

A múmiák bemutatása mellett multimédiás technika segítségével a XVIII. századi Magyarország mindennapi élete elevenedik meg a látogatók előtt.