Vizsgálják az orléans-i szűz földi maradványait

Infostart
2006. február 17. 17:39
Jeanne d'Arc állítólagos földi maradványait hat hónapig tartó vizsgálatoknak vetik alá az orvostudomány minden rendelkezésre álló eszközével - jelentette be Philippe Charlier patológus, akit a Le Parisien című lap idézett hétfői számában.

Az igazságügyi orvosszakértő Philippe Charlier a múltban már szerzett tapasztalatokat hasonlóan nehéz és látványos vizsgálatokkal.

Vezetése alatt egy orvoscsoportnak tavaly sikerült kideríteni, hogy mi okozta a halálát VII. Károly francia király szeretőjének, Agnes Sorelnek (1422-1450). Bizonyítékot találtak arra, hogy a hölgy higanymérgezésben halt meg, de azt nem derült ki, hogy véletlen volt-e, vagy megmérgezték.

"Alig tudunk valamit Jeanne d'Arc-ról, egyetlen képünk sincs róla, csak egy homályos rajz az eljárás aktáinak egyikén" - mutatott rá az orvos. Ezek a hiányosságok hozzájárulhattak az orléans-i szűz körül kialakult mítoszokhoz.

Egy legenda szerint hamvait a Szajnába szórták, szíve azonban csodával határos módon épségben fennmaradt. Õsszel Chalier már többet tud erről mondani.