Gépfegyveres magyar kincsvadászok

Infostart
2006. február 8. 17:19
Magyar kincsvadászokat tartóztattak le Spanyolországban, miután a hajójukon egy fél millió euró értékű tenger alatti kutatórobotot, gépfegyvereket, és régészeti leleteket találtak.

A letartóztatott két magyar búvár csak alkalmazottként dolgozott a hajón - mondta el az InfoRádió 112 című magazinműsorában Kálmán István, a Magyar Tengerkutató Egyesület elnöke. Tudomása szerint a hajónak amerikai tulajdonosa volt, és valószínűleg a technikai háttér is amerikai volt.

Nem minden roncsmerüléshez szükséges engedély, de a roncsokból kihozni semmit sem szabad, mert az az adott ország (amelynek felségterületén a hajó található) tulajdona - tette hozzá Kálmán István.

A trafalgari ütközet kincseit keresték

A brit The Times értesülése szerint a tengeri hadviselés történetének egyik legkiemelkedőbb ütközetében, a trafalgari csatában elsüllyedt hadihajók kincseit fosztogatták a magyar kincsvadászok.

A vérfürdőbe torkollott trafalgari csatában a francia-spanyol flotta megsemmisítő vereséget szenvedett Nelson admirálistól. Napóleon kénytelen volt feladni Anglia elleni inváziós tervét, ráadásul szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy a tengerek feletti brit egyeduralom megkérdőjelezhetetlen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Részlet a 112 magazinból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást