Közeledik a szemle vége

Infostart
2006. február 6. 15:31
Kedden véget ér a 37. Magyar Filmszemle. Az idei rendezvényen minden korábbinál több alkotás látható; a versenyprogramban 103 film szerepelt.
A gyertyák csonkig égnek

Mind a négy vetítésen nagy sikerrel van túl a 37. Magyar Filmszemlén Iglódi István: A gyertyák csonkig égnek című filmje. A Márai Sándor regényéből készült alkotás a nemrég elhunyt Agárdy Gábor utolsó filmje.

A film másik főszerepét Avar István játssza. Tompos Kátya, egy frissen végzett főiskolás a nő, aki csak mint néma emlékkép van jelen a filmben. A dajka Csernus Mariann, a vadászt Mihály Pál játssza.

„Érdekes módon nem csak idősebbek, hanem fiatalok is megnézték, és ahogy észrevettem nem unták. Pedig végeredményben a színházi előadás is olyan, hogy bejön két ember, leül, és beszélget egymással. Ez a jó írásoknak a titka, hogy annak ellenére, hogy igazából látszólag nem történik semmi, mégis lekötik az embert.” – nyilatkozta Iglódi István a filmhu internetes újságnak.

Madárszabadító, felhő, szél

Első nagyjátékfimjével jelentkezik a filmszemlén Szaladják István. Az operatőr-rendező előző filmje, az Aranymadár 2000-ben megnyerte a filmszemle legjobb kisjátékfilm-díját, 2001-ben Nápolyban pedig a legjobb európai kisfilmnek választották. "Madárszabadító, felhő, szél" című új filmjében egy orosz parasztfiú és egy szent bolond, egy zarándok találkozása áll a középpontban.

Képzelt forradalom


A 37. Magyar Szemle dokumentumfilm versenyprogramjában szerepel Zágoni Balázs filmje, a Képzelt forradalom. Az alkotás a romániai kommunizmus egyik legnagyobb perének, a Szoboszlay-pernek a hátterét dolgozza fel.

„Lehet, hogy groteszk, lehet, hogy vicces, de végső soron tragikus. Az egész film arról szól, hogy milyen esélye van annak, hogy 2-3 ember, (egy lelkész, néhány tanító egy arisztokrata és egy ügyvéd) megdöntsenek egy kommunista diktatúrát.” – nyilatkozta az InfoRádiónak Zágoni Balázs.

Az élet vendége – Csoma-legendárium

Szemző Tibor új filmje, "Az élet vendége – Csoma-legendárium" című alkotás a filmszemle nagyjátékfilm versenyében látható. A film egyik szála a népi képzelet meséit idézi Kőrösi Csoma Sándor alakjáról. A másik szál a tibeti olvasmányok, a hozzájuk kapcsolódó gondolatok, érzések felidézése eredeti tibeti szövegek és más irodalmi források alapján.

„Az állandóságot ebben a filmben a zene képviseli” - nyilatkozta az InfoRádiónak Szemző Tibor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Szaladják Istvánnal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Interjú Szemzõ Tiborral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást