Listavezető a magyar esszégyűjtemény Hollandiában

Infostart
2006. január 24. 21:29
Hiánypótló mű jelent meg Hollandiában a XX. századi magyar irodalomról, amely máris a könyveladási lista élén áll Groningenben. A Márai Sándortól Szabó Magdáig című esszégyűjteményt egy lengyel származású professzor állította össze.

A holland Van Gennep könyvkiadó gondozásában megjelent XX. századi és kortárs magyar irodalmat bemutató kötetet Jolanta Jastrzebska, a Groningeni Egyetem Finnugor Tanszékének professzora szerkesztette.

A kötet elején a szerző áttekintést ad az irodalmi művek keletkezésére ható magyar politikai és társadalmi áramlatokról, a magyar irodalom helyzetéről. Szakszerűen, ugyanakkor közérthető formában mutatja be a kor magyar íróit és a szerző számára legkedvesebb műveiket.

A gyűjteményben Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Ottlik Géza, Kertész Imre, Konrád György, Nádas Péter, Esterházy Péter és Szabó Magda művei szerepelnek.

A kötet hiánypótló, ugyanis Hollandiában rendkívül népszerű a XX. századi és a kortárs magyar irodalom.

A lengyel származású oktató harminc éve tanítja az egyetem bölcsészkarának magyarul tanuló, illetve a magyar irodalom iránt érdeklődő hallgatóit.

Jolanta Jastrzebska-nak számos tudományos publikációja jelent meg, tevékenységét a nemzeti kulturális örökség minisztere az elmúlt évben Pro Cultura Hungarica díjjal ismerte el.