Megtalálták a legkorábbi maja írást

Infostart
2006. január 13. 09:12
A guatemalai dzsungel egyik piramisán régészek olyan jeleket találtak, amelyek az eddig gondoltnál 150 évvel korábbra datálják a maja írásbeliséget.

Az időszámítás előtti 250-ből származó írásjegyekre a guatemalai San Bartolóhoz közeli piramisok egyik jó állapotban megőrződött falán bukkantak rá.

Las Pinturasban nem ez az első hasonló felfedezés: itt találták meg ugyanis az eddig legkorábbinak hitt feliratot, amely az időszámítás előtti 100-ból származik.

A legrégibb maja írásjel személynevet, vagy naptári időpontot jelöl, és az időszámítás előtti 600-ból származik, de az még nem nevezhető írásnak. A most megtalált jelek jóval összetettebbek - mondta el az Associated Pressnek a New Hampshire-i Egyetem felfedező csoportjának vezetője, William Saturno.

A most megtalált "szöveg" értelmezése nem lesz könnyű, ugyanis a maja írást komplex irodalmi alkotások lejegyzésére az időszámítás után 200-300 között kezdték el használni, így jelenleg a hieroglifák jelentése sem egyértelmű.

Az írás pontos korának meghatározása sem volt egyszerű, ugyanis a maják a legtöbbször kőre írtak, amit viszont a radiokarbonos módszerrel nem lehet pontosan datálni, így a kutatóknak a kevésbé pontos stílusjegyek alapján kellett következtetniük.

Az írásjegyeket végül a maja piramisok építési metódusának ismeretében datálták: mivel a piramisok rétegenként épültek, az ezek közt talált törmelékeket könnyen alávethették az analízisnek.