Kesselyák Gergely lett az Operaház főzeneigazgatója

Infostart
2006. január 11. 17:35
Kesselyák Gergelyt nevezték ki január 1-jétől öt évre a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójává. Bozóki András kulturális miniszter szerdán jóváhagyta a kinevezést.

Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója a miniszter hozzájárulása alapján még a héten aláírja a kinevezést. Az Operaház tavaly novemberben írt ki pályázatot, és a bírálóbizottság egyhangúlag Kesselyák Gergelyt javasolta a posztra.

A főzeneigazgató felel az egyetemes operaművészet alkotásainak a nemzeti intézmény rangjához méltó színvonalú bemutatásáért és repertoáron tartásáért, fokozott figyelemmel a magyar szerzők műveire.

Kesselyák Gergely tavaly szeptember óta a művészeti irányításért felelős megbízott főzeneigazgatóként működött az Operaházban. Elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le.

Az 1971-ben született Kesselyák Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1995-ben.

1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere; 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója volt.