Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig 80 millióan látták a Fantomot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfő estétől az Operaház fantomja a leghosszabb ideje színpadon lévő darab a Broadway-n. Andrew Lloyd Webber musicaljét eddig világszerte 80 millióan látták és 3,2 milliárd dollár bevételt hozott 24 ország 119 városában, köztük Budapesten. A közel 18 éve futó darab egy másik Webber-musicalt, a Macskákat taszította le a trónról.

A hétfő esti volt a 7468. New York-i előadás az Operaház fantomja történetében. Ezzel a darab minden idők leghosszabb ideig repertoáron tartott előadása lett az amerikai nagyváros legendás színházi negyedében, a Broadway-n.

A díszelőadással – melyen természetesen jelen volt a szerző, valamint a darab producere, Sir Cameron Mackintosh és az első címszereplő, Michael Crawford, ugyanakkor egyéb kötelezettségei miatt hiányzott Andrew Lloyd Webber korábbi felesége, a Catherine-t alakító Sarah Brightman – az Operaház fantomja egy másik Webber-darabot, a Macskákat előzte meg.

A musicalt 1988 óta játszák megszakítás nélkül a Broadway-n. „A leghihetetlenebb és egyben kicsit nyomasztó dolog, hogy éppen egy saját előadásomtól veszem át az első helyet. Soha nem hittem volna, hogy ez valaha is megtörténhet” – fogalmazott az 57 éves Andrew Lloyd Webber, aki hozzátette: „az egyetlen dolog, ami kicsit megráz, az az, hogy soha nem leszek képes ezt a teljesítményt túlszárnyalni”.

Az Operaház fantomja már 1988-as amerikai színpadra állításakor is rekordot döntött, hiszen a 18 millió dolláros előleg addig példátlan volt az amerikai színjátszás történetében.

Ugyanakkor Andrew Lloyd Webber szerint már csak magánéleti okokból is különleges volt számára az előadás: „Nem hasonlított egyetlen, általam korábban színpadra állított showhoz sem, hiszen addig még soha egyetlen darabomban sem szerepelt a feleségem” – fogalmazott.

Magyarországon 2003 nyara óta szerepel a Madách Színház repertoárján az Operaház fantomja.

{{keretes_cim}}

Minden idők leghosszabb ideig broadway-i színpadon lévő darabját eddig 24 ország 119 városában 65 ezer alkalommal mutatták be. Világszerte 3,2 milliárd dollár bevételt hozott, ezzel jócskán megelőzi a második helyezett Titanic-ot (1,2 milliárd dollár). Az Operaház fantomját eddig 80 millió ember látta.