Orosz filmhét az Örökmozgó Filmmúzeumban

Infostart
2006. január 4. 10:39
Új orosz és korábban szinte egyáltalán nem játszott szovjet alkotások mellett kazah, azerbajdzsáni, fehérorosz és grúz műveket is bemutatnak a pénteken nyíló orosz filmhéten a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. Immár hetedik éve rendezik meg a filmhetet az orosz karácsony és újév alkalmából.

A kazah film kilencvenes évek óta tartó fejlődésére példa Gennegyij Zemel Emberevő című 1993-as szociodrámája. A Magyarországon kevéssé ismert azerbajdzsáni filmgyártásra pedig az 1979-es Kihallgatás és A darvak visszatérnek című művek alapján figyelhet fel a közönség.

Ugyancsak levetítik az 1991-es A cár gyilkosát Karen Sahnazarov rendezésében, Alekszandr Cacujevtől a 2004-ben készült A vadőrt, valamint a Júniusi búcsúzás című 2003-as lírai komédiát, amelyet Szergej Lomkin rendezett.

A gazdag kínálatban szerepel egy szenvedélyes szerelmi történet is, Alekszandr Hvan 2003-as filmje, a Carmen, és műsorra tűzik a Borisz Godunovot, Vera Sztrojeva 1954-es alkotását, A Romanov-ház bukása című 1927-es Eszfir Sub-filmet, valamint a Rettegett Iván cár halálát, Ivanov-Gaj 1915-ös mozgóképét.

A Független Államok Közösségének filmtermésébe bepillantást nyújtó rendezvénysorozat jövő hét vasárnapig tart.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást