Magyarul is megjelent Oplatka András Széchenyi-életrajza

Infostart
2005. december 18. 09:51
A tavalyi német kiadás után magyarul is megjelent Oplatka András történész, újságíró Széchenyi Istvánról szóló könyve. A szerző az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kötetének szemlélete eltérő az eddigi Széchenyi-életrajzoktól, hiszen ő külföldön nőtt fel és végezte tanulmányait.

Oplatka András úgy vélekedett, hogy nyugat-európai háttere miatt talán másként látja Széchenyi István európai tevékenységét, mint azok, akik Magyarországon nőttek fel.

A könyv mindazonáltal elsősorban a német nyelvű közönségnek készült. A szerző elmondta: ennek oka az, hogy a német nyelvterületen alig-alig lehet olyan szakirodalomhoz hozzáférni, amely Széchenyi Istvánnal foglalkozik. Utoljára 1967-ben jelent meg egy zsebkönyv a reformkori politikusról.

A másik ok az, hogy Széchenyi István nemcsak magyar államférfi és politikus, hanem nagy európai összefüggésekben gondolkozó és cselekvő szellem is volt – tette hozzá Oplatka András.

Hozzátette: a magyar államférfi az osztrák politikának és történelemnek éppúgy része, mint a magyar múltnak, Ausztriában mégis keveset tudnak róla.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást