eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat csütörtökön, a Nemzeti Színházban. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a kultúra, a művészet, a tudomány képviselői harmadik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján.

Az idén a magyar irodalom kategóriában Lázár Ervin író, a magyar színház- és filmművészet területéről Seregi László táncművész, koreográfus, a magyar képzőművészek közül Sváby Lajos festőművész vehette át a Prima Primissima Díjat.

A magyar tudomány területéről Kornai János közgazdász, a magyar oktatás és köznevelés kategóriájában Kozma Imre lelkész, a magyar építészek közül Csete György részesült elismerésben.

A magyar írott sajtóból Tamás Ervin újságíró, az elektronikus sajtó területéről Friderikusz Sándor szerkesztő lett a kategória győztese.

A népművészet és közművelődés témájában a Szentendrei Skanzen, a zeneművészet területéről Ránki Dezső zongoraművész nyerte el az elismerést. A közönségdíjat Csókay András idegsebész vehette át.

A kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, míg a többi jelölt tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíjas ugyancsak 50 ezer eurót kap minden évben.

A győztesek a csütörtöki ünnepségen a pénzjutalom mellett a Zsolnay porcelángyár Kincsem-szobrát is átvehették. Vitray Tamás, a díjátadás egyik vezetője kiemelte, hogy az alkotás szimbolikus, hiszen a világhírű versenylovat nem győzték le soha.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×