eur:
393.3
usd:
367.97
bux:
66129.98
2024. április 24. szerda György

A Sorstalanság Lódzban, a Szezon Antwerpenben nyert filmdíjat

Pados Gyula a Sorstalanság fényképezéséért a lódzi Camerimage fődíját, Török Ferenc Szezon című filmjéért Antwerpenben a legjobb rendező díját nyerte el.

A lengyelországi Lódzban hétfőn este véget ért operatőri filmfesztivál fődíját a Sorstalanság című film nyerte el. Pados Gyula a film fényképezéséért vehette át az Arany Békát, mely a nagyvilág operatőrei számára az elmúlt 13 évben komoly szakmai elismeréssé vált.

Az idei fesztiválra közel háromszáz nevezés közül választották ki a versenyprogram 14 meghívottját. A zsűri indoklásában hangsúlyozta, hogy Pados ikonszerű képei „örökre emlékezetünkbe vésődnek, akár márványba lennének mintázva.” Pados Gyula a díjátadón megköszönte a film rendezőjének, Koltai Lajosnak vizuális érzékenységét, mely nélkül elképzelhetetlen lett volna közös művük megszületése.

Pados Gyula a Kontroll című filmmel robbant be a honi és nemzetközi köztudatba. Munkáival a Filmszemlén, Bitolában, Koppenhágában és Varsóban kapott rangos operatőri díjakat. A Sorstalanság című film fényképezéséért ötödik alkalommal kapta meg a legjobb operatőr díját külföldön.

Török Ferenc Szezon című munkájáért Belgiumban a legjobb rendező díját vehette át. Az antwerpeni „Festival van de Sociale Film” filmszemén Török Ferenc személyesen mutatta be a 2004-ban készült alkotást a belga közönségnek.

A zsűri indoklása szerint a Szezon egy szociális érzékenységű mozifilm, melyet nem a megszokott úton – a főszereplők bánatát és fájdalmát ábrázolva - készült, hanem a mai fiatalok szemszögéből. A zsűri egyúttal kiemelte a film üde, fiatalos zenéjét (Zagar), a csodás színeket, és a más-más szociális háttérrel rendelkező fiatalok eltérő útkeresésének sokrétű ábrázolását.

A portugáliai Évoraban Organization-díjjal tüntették ki Báthory Orsolya Antik című rövidfilmjét.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×