Nyitókép: Unsplash.com

Liberális dráma a japán választásokon

Infostart / MTI
2024. október 28. 07:26
Lemondott Japánban a hosszú ideje kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) választásokért felelős tisztviselője, miután a párt a vasárnapi előre hozott választásokon elvesztette abszolút többségét a parlamentben.

Koidzumi Sindzsiró maga jelentette be döntését a japán médiának hétfőn. Hozzátette, hogy a miniszterelnök elfogadta lemondását.

Isiba Sigeru miniszterelnök pártja a hivatalos részeredmények szerint 191 helyet szerzett meg a parlamenti alsóházban, jóval kevesebbet a jelenlegi 256-nál. Az abszolút többséghez 233 helyre lenne szükség.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Japán Alkotmányos Demokratikus Párt (CDPJ) 98-ról 148-ra növelte képviselőinek számát.

A japán szabályok szerint 30 napon belül létre kell hozni egy olyan pártszövetséget, amely kormányzóképes. A részeredmények szerint az LDP hagyományosnak számító partnerével, a Komeitóval együtt is csak kisebbségben tud kormányozni, mert a Komeito is gyengébben szerepelt a vártnál, csak 24 helyet szerzett.

Az LDP népszerűsége a közelmúltban jelentősen csökkent korrupciós vádak miatt, de a nemrég hivatalba lépett kormányfő éppen ennek a tendenciának a megfordulását remélve írta ki az előre hozott választásokat.