Nyitókép: designprojects

Elképesztő videó készült Ukrajna felett

Infostart
2024. október 28. 17:02
Már eddig is több tudósítás szólt arról, hogy az ukránok drónokkal vadásznak orosz drónokra, de csak ritkán lehet látni két robot összecsapását a levegőben.

Az orosz hadsereg széles körben használ drónokat az ukrajnai háborúban felderítésre és csapásmérésre egyaránt. Mivel ezek többnyire kicsik és alacsonyan repülnek, nagyon nehéz őket időben észrevenni. Így az ellenük való védekezés is gyakran megoldhatatlan feladatot ad a légelhárításnak.

Az ukránok ezért taktikát váltottak és már nemcsak a földről próbálják felderíteni, majd megsemmisíteni az oroszok robotjait, hanem a levegőből is. Saját FPV drónjaik járőröznek a fontosabb bázisok vagy éppen a frontvonalak fölött, és kutatnak az orosz cirkáló lőszerek, illetve felderítő robotok után. Aztán ha felfedeznek egyet, rögtön meg is támadják, úgy, ahogy azt az alábbi felvételek is megörökítették:

Az ukrán drónvadász drónok már több légi győzelmet arattak az utóbbi időben. Az alábbi összeállítás néhány ilyen diadalmas légi harcot mutat be.

Az oroszok egyelőre még nem találtak megfelelő taktikát a drónvadász ukrán robotok ellen. Bár hírek szerint már teljes erővel folynak a kutatások egy újfajta vadász robot kifejlesztésére, amelyikkel a felderítő, vagy csapásmérő drónokat lehet megvédeni az ukrán robotrepülőkkel szemben.