Nyitókép: Arterra/Getty Images

Már a tizenkettedik majom pusztult el rövid idő alatt ugyanabban a hongkongi állatkertben

Infostart
2024. október 25. 06:52
Egyelőre vizsgálják, hogy ugyanaz a bakteriális fertőzés okozta-e ennek az állatnak a halálát is, mint az elmúlt napokban másik tizenegyét.

A Brazza-cerkófot október 13. óta, vagyis miután az első nyolc majom elpusztult, elkülönítve tartották. A hatóságok közlése szerint a boncolások során nagy mennyiségű, szepszist okozó baktériumot találtak, ami valószínűleg a majmok ketrecének közelében lévő szennyezett talajból származott, a szennyezett földet pedig feltehetően a cipőjükön keresztül vitték be a ketrecek közelében földet ásó munkások - írja a BBC híradása nyomán a 444.hu.

A Hongkongi Városi Egyetem állategészségügyi epidemiológusa szerint, bár mindig aggodalomra ad okot, ha hirtelen tömeges elhullás történik olyan fogságban tartott állatoknál, amelyeknél ez korábban nem fordult elő, a fertőzés emberre való átterjedésének kockázata alacsony.

Mint írják, a korábban elpusztult majmok között vannak gyapjasfejű tamarinok, fehérarcú sátánmajom, közönséges mókusmajom és Brazza-cerkófok is. Mindegyik állat melioiózisban halt meg, egy olyan fertőző betegségben, ami szennyezett talajjal, levegővel vagy vízzel való érintkezés útján terjed. A hatóságok úgy vélik, az állatkert egészségi állapota "normális", a majmok részlegét pedig október 14. óta zárva tartják fertőtlenítés és takarítás miatt.