Nyitókép: X / Virginia@blue.pwc

Bizarr szobrot állítottak az amerikai Capitolium ostromlónak

Infostart
2024. október 25. 16:03
Washingtonban sajátos alkotással emlékeztek meg ismeretlenek arról, hogy 2021. január 6-án Donald Trump hívei megostromolták az Egyesült Államok törvényhozásának épületét.

A Capitolium-dombon, a National Mall nevű nagy parkban állították fel azt a bronz szobrot, amellyel az alkotó (vagy alkotók) azokra emlékeztek, akik megrohanták és el is foglalták a washingtoni törvényhozás épületét. A támadók így tiltakoztak az ellen, hogy szerintük elcsalták az elnöválasztást, és ezért veszített Donald Trump. A támadásban öten vesztették életüket és sokan megsebesültek, köztük többen súlyosan.

Maga, az akkor hivatalban lévő Trump elnök, eléggé ellentmondásosan viselkedett a támadás idején. Kétértelmű kijelentéseket tett, amik csak még jobban feltüzelték a törvényhozás épületének ostromlóit. Arra is késlekedve és vonakodva volt csak hajlandó, hogy parancsot adjon a rend mielőbbi helyreállítására. Mégis, a későbbi hivatalos vizsgálat tisztázta Donald Trumpot, és így a volt elnököt nem is vonták felelősségre a történtekért, míg az ostromlók közül többeket súlyos börtönbüntetésre ítéltek.

Számos politikai elemző az amerikai alkotmányos rend elleni egyik legsúlyosabb támadásnak tartja a Capitolium ostromát.

Ezt tükrözi az a bronz szobor is, amelyet ismeretlenek helyeztek el az épület közelében. Egy faragott íróasztalt ábrázol, rajta a Kongresszus akkori elnökének, Nancy Pelosinak a nevével. Az asztal közepén pedig – mit szépítsük – egy hatalmas ürülékkupac „terpeszkedik”.

A talapzatra egy bronz táblát erősítettek:

„Ez az emlékmű azok előtt a bátor férfiak és nők előtt tiszteleg, akik 2021. január 6-án azért törtek be az Egyesült Államok Capitoliumába, hogy fosztogassanak, összevizeljék és összerondítsák üres csarnokait, mivel meg akarták fordítani a választás eredményét. Trump elnök ünnepelte január 6-a hőseit, akiket »hihetelen hazafiaknak« és »hősöknek« nevezett. Álljon ez az emlékmű az ő bátor áldozatuk, és maradandó örökségük bizonyságául.”

A rejtélyes szobrot csütörtök reggel helyezték ki és képei azóta bejárták a világsajtót.