Nyitókép: Getty Images/Thanasis Zovoilis

Így működik a nyugdíj előtti segély

Infostart
2024. október 23. 06:24
Az ellátás segítséget nyújt számukra a megélhetéshez addig az időpontig, amíg a nyugdíjjogosultságot el nem érik.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély megnevezésű ellátás folyósításának célja, hogy azok az álláskeresők, akik korábban (a törvényben meghatározott időtartamon belül) már részesültek álláskeresési járadékban, és az álláskeresési járadékuk folyósításának időtartama elérte a törvényben meghatározott időtartamot, az öregségi nyugdíjra való jogosultságuk időpontjának eléréséig ellátásban részesüljenek, ha addig már legfeljebb 5 évük van hátra - írja honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az ellátás létjogosultságát az a körülmény adja, hogy az időskorú, nyugdíjhoz közel álló álláskeresők a munkaerő-piacon rendkívül hátrányos helyzetben vannak, elhelyezkedési esélyeik sokkal rosszabbak, mint a fiatalabb korú álláskeresőké. Az ellátás segítséget nyújt számukra a megélhetéshez addig az időpontig, amíg a nyugdíjjogosultságot el nem érik - írják.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély, vagy rövidítve nyes feltételei 2023. január 1-jétől módosultak. A segély feltételeit a 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szabályozza, melynek 24. §-a szerint az álláskereső részére – az e törvényben meghatározott feltételek szerint – álláskeresési ellátásként álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély, valamint költségtérítés jár.

Jogosultság

Az említett törvény 30. §-ának első bekezdése szerint az álláskereső kérelmére nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kell megállapítani, ha

a) rendelkezik a 25. § (1) bekezdésének d) pontjában, meghatározott feltételekkel, (vagyis: "munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani"

és b) a kérelem benyújtásának időpontjában ba) az álláskeresőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és bb) az álláskereső a megelőző három éven belül összesen legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült,

és c) a b) pontban foglalt feltételeken túl az álláskereső a kérelem benyújtásának időpontjában álláskeresési járadékra ismételten nem szerzett jogosultságot, és ca) az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát kimerítette, vagy cb) a folyósítási időtartam kimerítését megelőzően az álláskeresési járadék folyósítását az állami foglalkoztatási szerv – keresőtevékenység miatt – megszüntette.

valamint d) rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, és

e) korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül.

A nyesre lényegében az lehet jogosult, akinek a nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, ugyanakkor szerzett már legalább 15 év szolgálati időt, és állást keres, de nem alkalmazzák sehol, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani. Továbbá az lehet csak jogosult, aki az igénylést megelőző 3 évben mér részesült legalább 45 napon át álláskeresési járadékban, tehát az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát már kimerítette. Az is fontos, hogy az illető nem részesül korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban sem.

Az összeg

A 30. § második bekezdése alapján az álláskeresési segély összegét a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér összege 40 százalékának alapulvételével kell megállapítani. A minimálbér 2024-ben bruttó 266 800 forint, ennek 40 százaléka 106 720 forint.

Mivel az álláskeresési segély összege naptári hónapra kerül megállapításra, a jogszabály rendelkezik arról is, hogy töredék hónap esetén az egy napra járó álláskeresési segély összege a megállapított összeg harmincad része. Ebben az esetben a napi összeg alapulvételével kell kiszámítani az adott hónapra járó álláskeresési segély összegét.

A kérelem pozitív elbírálása után van lehetőség igényelni a postai kifizetést és az utalást is. A nyes-t az álláskeresési járadékok utalásának, kifizetési dátumának időpontjában fizetik ki.

Fontos, hogy az álláskeresési segély az álláskereső öregségi nyugdíj, megváltozott munkaképességű személyek ellátása jogosultságának megszerzéséig terjedő időtartamra folyósítható.

Levonások

A 106 720 forint bruttó összeget jelent, melynek nettója 70 960 forint havonta. A nyes lehet akár teljes összegű is, attól függően, milyen jogcímen ítlték meg! Erről érdemes még az igényléskor tájékozódni, hogy milyen levonások terhelhetik a nyes-t és fel kell-e tüntetni az adóbevallásban. A nyugdíj előtti segély besorolása ugyanis lehet bér, vagy nyugdíj is a személyi jövedelemadóról 1995. évi CXVII. törvény szerint. Amennyiben - és feltehetően ez a gyakoribb eset - a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt bér jelleggel kapja valaki, akkor 15 százalékos szja és 10 százalékos nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség terheli. A segélyt pedig szerepeltetni kell a szja-bevallásában.

Ennek az ellátásnak jelentős előnye, hogy az álláskeresők az ellátás folyósításának időtartamára a társadalombiztosítási jogszabályok rendelkezései alapján biztosítottakká válnak, tehát jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra és az ellátás folyósításának időtartamával további szolgálati időt is szereznek az öregségi nyugdíjukhoz.

Igénylés

Az állampolgárok részére az ellátási forma a munkaügyi központok kirendeltségein keresztül érhető el. Kiemelték, hogy amellett, hogy az ellátás nettó összegét pénzben kapják meg a jogosultak.

Szükséges iratok:

  • igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához;
  • nyugdíjbiztosítási igazgatóság által kiállított szolgálati idő igazolás.

Az eljárásnak nincs költsége.