Nyitókép: Kamonwan Wankaew/Getty Images

Kína és a Vatikán újfent dőlőre jutott

Infostart / MTI
2024. október 22. 17:53
A felek megállapodtak abban, hogy a kínai katolikus püspökök kinevezéséről szóló ideiglenes megállapodást további négy évvel meghosszabbítják – jelentette be kedden a pekingi kormány.

„A két fél konstruktív szellemben fenntartja kapcsolatát és az egymás közötti párbeszédet – mondta Lin Csien kínai külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

A Vatikán keddi közleményében szintén megerősítette a hosszabbítást, és elmondta, hogy „továbbra is elkötelezettek a Kínával folytatott tiszteletteljes és konstruktív párbeszéd folytatása mellett”.

A két fél közötti kapcsolatok 1951-ben a Kínai Kommunista Párt hatalomátvételével és a külföldi papok kiutasításával megszakadtak. Azóta Kínában két katolikus egyház működik: a hivatalos, állami irányítású és a Vatikánhoz hű, „földalatti” egyház.

A már korábban kétszer meghosszabbított 2018-as megállapodás Ferenc pápa idején kísérlet volt arra, hogy áthidalják az egyház kínai ellenőrzése körüli, régóta fennálló nézeteltéréseket.

A megállapodás részleteit soha nem hozták nyilvánosságra, de a Vatikán szerint az egyezség feloldja a Vatikánhoz hű „földalatti” egyház és az állam által felügyelt Katolikus Hazafias Szövetség között évtizedek óta tartó szakadást. A Szentszék szerint a pápa megtartja a végső döntési jogot a kínai püspökök kinevezésében.

Ferenc pápa szeptemberben járt délkelet-ázsiai és óceániai körúton, és ennek záróbeszédében azt mondta, hogy „a 2018-es megállapodás eredményei jók”. „Elégedett vagyok a Kínával folytatott párbeszéddel, jó szándékkal dolgozunk” – fogalmazott.