Nyitókép: Rebecca Blackwell

Biztosítási káosz maradt Floridában a hurrikán után

Infostart
2024. október 18. 11:22
Egyre inkább aggódnak a floridai lakástulajdonosok a lakásbiztosítási feltételek miatt, miután több hurrikán is lecsapott az államra az elmúlt években, legutóbb a Helene és a Milton. A díjak gyors emelkedése és a fedezetek csökkenése miatt sokan tartanak attól, hogy biztosítás nélkül marad az otthonuk.

Az átlagos lakástulajdonosi díjak Floridában 2019 és 2023 között közel 60 százalékkal emelkedtek. Néhány nagy biztosító csökkentette a fedezetet, míg az állami biztosító, a Citizens növelte kitettségét - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio.

A szakértők úgy vélik, a legutóbb levonult két hurrikán, a Helene és a Milton után a helyzet csak tovább romolhat

- írják. Marc Ragin, a Georgia Egyetem Terry College of Business kockázatkezelési és biztosítási docense szerint a biztosítók elgondolkodhatnak, folytatják-e tevékenységüket az érintett régióban.

A Citizens állami hátterű nonprofit biztosító, amelyet "végső menedéknek" tekintenek, és egyre fontosabb szerepet tölt be a piacon. Ron DeSantis floridai kormányzó korábban kérdéssort intézett a biztosítóhoz azzal kapcsolatban, hogy a társaság miként tudja kifizetni a kárigényeket nagy viharok esetén. A Citizens szóvivője, Michael Peltier szerint a biztosító mindig képes lesz fizetni, mivel úgy van felépítve, hogy először a biztosítottakra vet ki pótdíjakat, majd szükség esetén a nem biztosítottakra kivetett járulékokat emelik.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy jó néhány magánbiztosító továbbra is elkötelezett a floridai piac iránt.

Mint írják, a State Farm Florida Insurance, az Universal Property &; Casualty Insurance és a Security First Insurance is megerősítette, hogy folytatja tevékenységét az államban. Ugyanakkor több nagy biztosító, köztük a Progressive és a Farmers Insurance, csökkentette kitettségét vagy elhagyta a piacot.