Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Az EU megnyitotta a csatlakozási tárgyalások első szakaszát Albániával

Infostart / MTI
2024. október 15. 14:56
Szijjártó Péter és Várhelyi Olivér szerint is nagyon jelentős az esemény.

Történelmi jelentőségű, hogy az Európai Unió megnyitotta az uniós csatlakozási tárgyalások első fejezetcsoportját Albániával annak érdekében, hogy az ország a lehető leghamarabb az Európai Unió tagja lehessen - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban kedden. Az Európai Unió és Albánia közötti második kormányközi konferenciát követően Szijjártó Péter kiemelte, a magyar elnökség napirendjén kiemelten szerepel az uniós bővítés felgyorsítása a Nyugat-Balkán országaival.

Mivel az Európai Unió veszít versenyképességéből, súlyából a globális politika és a világgazdaság terén, frissességre, új energiákra, új lendületre van szüksége, amelyet közvetlen szomszédjai, a nyugat-balkáni térség országai biztosíthatnak. "Sürgős lépéseket kell tennünk a bővítési politika hitelességének megőrzése érdekében" - fogalmazott Szijjártó Péter, majd hozzátette: "fel kell gyorsítanunk a bővítési eljárásokat. Európai érdek, hogy az EU nyugat-balkáni bővítése felgyorsuljon".

Elmondása szerint a tagországok többsége azt mondja, hogy a bővítésnek érdemeken alapuló folyamatnak kell lennie. Albánia esetében tetten érhetők az érdemek: legyen szó gazdaságról, politikáról, szociális kérdésekről. "Nyilvánvaló, hogy Albánia nagyon jól teljesített azon feltételek tekintetében, amelyeket az Európai Unió terjesztett elő annak érdekében, hogy meg tudja nyitni a tárgyalási fejezeteket" - fogalmazott.

Nagy kiváltságnak és megtiszteltetésnek tartja Magyarország számára, hogy a magyar elnökség alatt kezdődtek meg az érdemi tárgyalások Albániával. 2011-ben, az első magyar uniós elnökség idején volt az utolsó alkalom, amikor egy tagjelölt ország, Horvátország csatlakozásának előkészítése befejeződött. A külgazdasági és külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy "nem kell várnunk a következő magyar elnökségig, hogy egy ország az Európai Unió következő, új tagja lehessen".

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió és Albánia mérföldkőnek számító pillanatot ünnepelhet azzal, hogy a felek megnyitották a csatlakozási tárgyalások első fejezetét. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy most már szabad az út az érdemi tárgyalások előtt.

A magyar uniós biztos a csatlakozási fejezet megnyitásával összefügésében köszönetét fejeztét fejezte ki a magyar uniós elnökségnek, hogy azzal kezdte meg féléves munkáját, hogy

az EU a bővítést nemcsak politikai prioritásként kezelte, hanem hatalmas erőfeszítéseket tett az intézményi folyamat előremozdítására is.

A magyar uniós elnökségnek köszönhetően mára megkérdőjelezhetetlen, hogy az EU és vezetői számára is a bővítés a három legfontosabb prioritás között van. A bővítés nélkül Európa nem tud erősödni - szögezte le a magyar uniós biztos.

Az EU áprilisban hatmilliárd eurós (mintegy 2400 milliárd forint) pénzügyi eszközt fogadott el, hogy segítse a Nyugat-Balkán uniós integrációját. A növekedési terv segít felgyorsítani mindazon reformokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az érintett országok minél hamarabb taggá válhassanak. Az uniós finanszírozási eszköz lehetővé tette, hogy "Albániában is elkezdtük építeni Európát" - emelte ki Várhelyi, majd hozzátette: ez azért van így, mert Albánia soha nem szégyellte megtenni mindazt, amit az uniós út megkövetel.

Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a megkezdett munka folytatódni fog, majd hangsúlyozta: azt jelenti ugyanis, hogy a rendelkezésre álló összes uniós eszközzel Albánia felkészülhet arra, hogy az Európai Bizottság következő mandátumának lejártáig az Európai Unió tagjává váljon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter és az albán uniós csatlakozás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást