Nyitókép: Pixabay

Uniós szintű parkolási és egyéb kedvezményt nyújt ez a két kártya

Infostart / MTI
2024. október 14. 14:37
Az Európai Unió Tanácsa új irányelveket fogadott el az európai fogyatékossági kártyáról és a fogyatékossággal élő személyek európai parkolási kártyájáról, a szabályozások megkönnyítik a fogyatékossággal élők EU-n belüli utazásait - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.

Az európai fogyatékossági kártya és a fogyatékossággal élők európai parkolási kártyájának létrehozásáról szóló irányelv rövid távú külföldi tartózkodás során az egész unión belül azonos hozzáférést biztosít a fogyatékossággal élők számára a különleges feltételekhez vagy a kedvezményes intézkedések igénybevételéhez. Ilyenek lehetnek egyebek mellett a csökkentett árú vagy ingyenes belépési díjak, az elsőbbségi hozzáférés bizonyos szolgáltatásokhoz, a segítségnyújtás és a fenntartott parkolóhelyek igénybevétele.

Az irányelv ezen jogosultságokat kiterjeszti azokra a nem uniós állampolgárokra is, akik jogszerűen tartózkodnak az uniós országokban - tájékoztattak.

A fogyatékossággal élők európai parkolási kártyái fizikai formátumban készülnek majd, de a tagállamoknak lehetőségük lesz digitális formátumban is kiállítani őket. A papír alapú és a digitális fogyatékossági igazolványok kiállítása a tagállami hatóságok feladata lesz - írták. A kártyákat ingyenesen bocsátják ki és újítják meg, kivéve, ha azt elvesztik vagy megsérül. A tagállamok dönthetnek úgy, hogy az európai parkolási kártya kiállításának vagy megújításának adminisztratív költségeihez kapcsolódó díjat számítanak fel. Az európai fogyatékossági kártyához egy nagy A betű is feltüntethető lesz azok számára, akiknek fokozott támogatásra van szükségük, vagy akik személyi segítő támogatásra jogosultak. Mindkét kártya QR-kódot tartalmaz a csalások megelőzése érdekében - tájékoztattak.

A kártyákról, és az általuk biztosított jogosultságokról egy, az unió hivatalos nyelvein hozzáférhető honlap nyújt tájékoztatást.

Az irányelvek végleges elfogadását követően mind az uniós tanács, mind az Európai Parlament elnöke aláírja, majd kihirdetésüket követően azonnal hatályba lépnek. A tagállamoknak mindkét irányelv esetében két és fél év áll rendelkezésükre, hogy nemzeti jogszabályaikba iktassák, és három és fél év áll rendelkezésükre az intézkedések alkalmazására.