Nyitókép: MTI/EPA/Leonhard Simon

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Infostart
2024. október 12. 08:00
Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

Markus Söder, aki egyben a tartomány miniszterelnöke is, az Augsburger Allgemeine című lapnak nyilatkozva gyökeres fordulatot sürgetett a német bevándorláspolitikában. Németország – mint hangsúlyozta – az illegális migráció miatt mind pénzügyileg, mind kulturálisan túlterhelt. "Olyan fordulatra van szükség, amely teljes mértékben ellehetetleníti a szélsőséges erőket" – fogalmazott a bajor vezető, és szerinte ennek érdekében szükség van a menedékjog megváltoztatására is. Söder mindezt részletesen is előterjeszti CSU kétnapos kongresszusán.

A pártelnök úgy véli, intézményes garanciákra van szükség annak érdekében, hogy "magunk dönthessünk arról, ki jöhet az országba". Azokat pedig sürgősen vissza kell küldeni, akik nem jogosultak a befogadásra – jelentette ki, utalva Szíriára és Afganisztánra, azaz arra a két országra, amely nem hajlandó visszafogadni az onnan érkezett, de visszautasított migránsokat.

Előterjesztésében követeli a menedékkérelmek számának jelentős csökkentését, mégpedig évi 100 ezer alá.

Markus Söder szerint olyan súlyos problémáról van szó, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, vagy épp felületesen kezelni. Ellenkező esetben az olyan "destruktív erők" kerülnek fölénybe, mint a radikális jobboldali AfD és a szintén radikálisnak tartott, de baloldali BSW párt – érvelt a bajor vezető.

Söder szerint az AfD jelenti a legnagyobb veszélyt Németország számára. "Az AfD demokráciánk ellensége, és harcolnunk kell ellene" – jelentette ki.

A CSU kongresszusának fő vendége a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Friedrich Merz lesz, aki szombaton mond beszédet. Az interjúban Söder közvetve cáfolta, hogy vetélkedés lett volna kettejük között a keresztény pártok kancellárjelölti tisztségéért. A két párt vezetősége végül Merz mellett tette le a garast.