Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Irán "szuverenitásvédelemre" készül

Infostart / MTI
2024. október 11. 11:37
Irán arra figyelmeztetett, "teljes mértékben készen áll megvédeni függetlenségét", ha Izrael megtámadja.

Amir Szaíd Iravani, Irán ENSZ-nagykövete helyi idő szerint csütörtökön a Biztonsági Tanács (BT) ülésén kijelentette: országa "teljes mértékben készen áll arra, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását minden olyan agresszióval szemben, amely létfontosságú érdekeit és biztonságát célozza".

Elmondása szerint Teherán nem törekszik sem háborúra, sem eszkalációra, de a nemzetközi joggal összhangban élni fog az önvédelemhez való jogával, és tájékoztatni fogja a Biztonsági Tanácsot "legitim válaszáról".

Október 1-jén Irán mintegy kétszáz rakétát indított Izrael ellen, a támadás válasz volt arra, hogy Teheránban meggyilkolták a palesztin Hamász iszlamista szervezet vezetőjét, amely tettet Izraelnek tulajdonítottak, valamint a libanoni síita szervezet, a Hezbollah vezetőjét és az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát egy Bejrút melletti izraeli csapásban.

Izrael azóta válaszcsapást ígér, és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a támadás "halálos, pontos és meglepő" lesz.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban hangoztatta: Irán nem akar háborút, de nem fél tőle, és készen áll minden eshetőségre.