Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Lecsapott a Gázai övezetre Izrael, nincs hova menekülniük az ottaniaknak

Infostart / MTI
2024. október 9. 20:54
Izrael egyértelművé tette, hogy folytatja a kétfrontos háborút.

A Gázai övezetben végrehajtott újabb izraeli légitámadásokban legkevesebb 60 ember vesztette életét az elmúlt egy napban - közölték szerdán palesztin egészségügyi tisztviselők. Elmondásuk szerint legalább 32 ember az észak-gázai Dzsabaliában és a közeli lakónegyedekben, míg a többi áldozat az övezet középső és déli részén vesztette életét a csapásokban. A beszámolók szerint a halálos áldozatok közül legalább 15-en egy helyi kórházat érő légicsapásban vesztették életüket, ahová a harcok elől menekülő, illetve otthonukat elvesztő, sátrakban élő családokat szállásoltak el ideiglenesen.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az izraeli hadsereg három észak-gázai kórház evakuálását rendelte el, az "izraeli ostrom miatt" azonban több száz beteg és egészségügyi dolgozó rekedt ezekben a létesítményekben.

A Hamász vezette gázai kormányzat médiahivatala szerint az elmúlt öt napban az izraeli hadsereg támadásaiban legkevesebb 125 palesztin halt meg a Gázai övezet északi részén.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetője az X-en azt közölte, hogy

a szervezet a háború kezdete óta először volt kénytelen bezárni egyes menedékhelyeit, és mivel jelenleg szinte semmilyen alapvető élelmiszerellátmány nem áll rendelkezésre, ismét felütötte fejét az éhínség a Gázai övezet északi részén.

Legalább 400 ezer ember rekedt ezen a területen a mostani katonai művelet miatt, amely egyúttal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított járványos gyermekbénulás elleni oltási kampány második szakaszának a végrehajtását is veszélyezteti - fűzte hozzá.

Noha Izrael az elmúlt napokban többször is felszólította a Gázai övezet északi részének lakosságát a terület elhagyására, a palesztin hatóságok és ENSZ-szervezetek tisztségviselői szerint jelenleg nincs biztonságos hely az övezetben, ahová menekülni lehetne a katonai csapások elől.

Az izraeli hadsereg a nap folyamán tudatta, hogy folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen, az elmúlt napon pedig több mint 230 légicsapást hajtott végre, ebből 45-öt a Hamász erőire mért.