Nyitókép: Tom Brenner/Getty Images

Kamala Harris azt tanácsolta Volodimir Zelenszkijnek, gondoskodjon utódról

Infostart
2024. október 9. 08:37
A The Washington Post újságírója, Bob Woodward frissen megjelent "Háború" című könyvéből eddig ismeretlen részletek derültek ki az orosz-ukrán háborúról. Például az is, hogy Kamala Harris alelnök nem sokkal a konfliktus kitörése előtt azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek, hogy készítsen utódlási tervet, mert az oroszok elfoghatják vagy megölhetik.

A CNN ismertetése szerint Bob Woodward a könyvében azt írja, az Egyesült Államoknak már 2021 októberében meggyőző hírszerzési anyagaik voltak arról, hogy Vlagyimir Putyin 175 ezer katonával Ukrajna lerohanását tervezi - írja a Portfolio.

Mint írják, az információ többek között egy, a Kremlbe beépített ügynöktől származott. Bob Woodward az invázióval kapcsolatos információszerzésről azt írja:

"Olyan volt, mintha titokban behatoltak volna az ellenséges parancsnok sátrába, és a térképek fölé görnyedve vizsgálnák a dandárok számát és mozgását, valamint a többfrontos invázió teljes tervezett menetét."

Joe Biden amerikai elnök 2021 decemberében kétszer is szembesítette Vlagyimir Putyint a hírszerzési információkkal: egyszer egy videokonferencián, majd egy "heves hangulatú, 50 perces telefonbeszélgetésben". A beszélgetés annyira elmérgesedett, hogy az orosz elnök egy ponton felvetette a nukleáris háború lehetőségét - írja a lap.

A könyvből kiderül, hogy Volodimir Zelenszkij kezdetben nem akarta elhinni, hogy Oroszország valóban megtámadhatja Ukrajnát.

Azonban Kamala Harris alelnök találkozott vele a 2022 februári, közvetlenül az invázió megindulása előtt tartott müncheni biztonságpolitikai konferencián, ahol azt mondta neki, hogy a támadás küszöbön áll. Azt tanácsolta az ukrán vezetőnek, hogy

"kezdjen el gondolkodni olyan dolgokon, mint például egy utódlási terv kidolgozása az ország irányítására, ha elfogják vagy megölik, vagy ha nem tud kormányozni."

Hozzáteszik, az amerikai alelnök aggódott, hogy a konferencia volt az utolsó alkalom, hogy élve látta Volodimir Zelenszkijt.