Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Az észak-koreai hadsereg minden Dél-Koreába vezető utat elvág

Infostart
2024. október 9. 09:43
Az észak-koreai hadsereg közölte, hogy szerdától teljesen elvágja az országot Dél-Koreával összekötő utakat és vasútvonalakat, és megerősíti a határ saját oldalán lévő területeit - jelentette a KCNA állami hírügynökség.

Észak-Korea hónapok óta aknákat és akadályokat telepít az erősen militarizált határ mentén – közölte még júliusban a dél-koreai hadsereg.

Az észak-koreai hadsereg vezérkara a KCNA által közölt nyilatkozatában arról számolt be, hogy ez válasz a Dél-Koreában tartott hadgyakorlatokra, valamint az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleményben azt írta, hogy az országban állomásozó ENSZ-csapatok parancsnokságát (UNC) értesítették az ügyről, de konkrétumokat nem kívánt közölni. A tárca hozzátette: Dél-Korea szoros kapcsolatban és együttműködésben áll az ENSZ-parancsnoksággal Észak-Korea bejelentésével kapcsolatban.

Az Egyesült Államok vezette UNC többnemzetiségű katonai erő, és felügyeli a két Korea közötti demilitarizált övezet (DMZ) ügyeit. A két ország technikailag továbbra is háborúban áll egymással, mert 1953-ban, a koreai háború végén nem született békeszerződés, csak fegyverszüneti megállapodás.

Észak-Koreában a héten kinevezték No Kvangcsol tábornokot védelmi miniszterré – jelentette szerdán a helyi média.

No tábornok, aki 2018 és 2019 között már volt védelmi miniszter, Kang Szunnam utódja lesz – számolt be a hivatalos KCNA hírügynökség további részletek közlése nélkül.

No Kvangcsol 2018-ban Szingapúrba, a következő évben pedig Vietnamba kísérte el Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a tárgyalásokra, amelyeket Donald Trump volt amerikai elnökkel folytatott.