Nyitókép: U.S. Department of Justice/Getty Images

Ismét munkába állhatott a hírhedt orosz fegyverkereskedő

Infostart
2024. október 7. 17:15
Viktor Bout orosz fegyverkereskedőt két éve cserélték ki az amerikai hatóságok Brittney Griner női kosárlabdázóra az oroszokkal. Sajtóértesülések szerint a fegyvernepper azóta újra "munkába állt", és most kézifegyverek eladását igyekszik közvetíteni a jemeni húszik számára.

A Wall Street Journal egy meg nem nevezett európai biztonsági forrásra és más, az ügyet ismerő névtelen forrásokra hivatkozva vasárnap közölte, hogy a "halál kereskedőjének" is nevezett Bout újra aktív a fegyverpiacon - írja a lap híradása nyomán a Portfolio. A lap szerint

a húszi küldöttek augusztusban Moszkvában tárgyaltak 10 millió dollár értékű automata fegyverek vásárlásáról, ahol találkoztak Viktor Bouttal.

A jelentés szerint a fegyverszállítmányokat még nem adták át, azt viszont hozzáteszik, hogy ezek a fegyverek messze elmaradnak az orosz hajó- vagy légvédelmi rakétáktól, amik esetleg komoly fenyegetést jelenthetnek az amerikai hadsereg egységeire, amik a nemzetközi hajózást védik a lázadók támadásaitól.

A Reuters megkereste az ügyben a Kremlt és az orosz védelmi minisztériumot, ám választ egyelőre nem kapott. Viktor Bout 2022-ben tért vissza Oroszországba fogolycsere révén, az 57 éves férfi azóta csatlakozott a Kremlhez hű ultranacionalista Liberális Demokrata Párthoz (LDPR), de a nyilvánosság előtt viszonylag visszafogottan viselkedett -írja a lap. Korábban viszont a világ egyik legkeresettebb embere volt.

2008-ban Thaiföldön tartóztatták le a fegyverkereskedelemmel kapcsolatos többszörös vádakkal. Az Egyesült Államoknak történő kiadatását követően 2012-ben egy manhattani bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélte.

Viktor Bout közel 20 éven keresztül a világ egyik leghírhedtebb fegyverkereskedőjeként tevékenykedett

- írják, ugyanis fegyvereket adott el kétes hírű államoknak, lázadó csoportoknak és haduraknak Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Életútja annyira közismertté vált, hogy 2005-ben hollywoodi film készült róla "Fegyvernepper" címmel, amelyben Nicolas Cage alakította a Viktor Boutról lazán mintázott Jurij Orlov karakterét.