Nyitókép: MTI/EPA/Amerikai haditengerészet

Megtalálták az amerikai szellemhajót

Infostart
2024. október 4. 21:32
1946-ban az amerikai haditengerészet egy lövészgyakorlat során süllyesztette el a USS Stewardot, azóta keresték.

Megtalálták a Csendes-óceán szellemhajójaként emlegetett hadihajó roncsát az Ocean Infinity nevű óceánkutató cég szakemberei. A USS Stewartot 1946-ban süllyesztették el, de pontos nyughelye máig ismeretlen volt – írja a CNN alapján a hvg.hu.

A roncsra Kalifornia partjainál bukkantak rá.

A csapat augusztus 1-je óta három víz alatti robot segítségével pásztázta azt a környéket, ahol a feltételezések szerint a hadihajó elsüllyedt.

Végül 1036 méteres mélységben találtak rá. A mélyben készített felvételek alapján a hajótest csaknem sértetlen, és szinte függőleges állapotban fekszik a tenger fenekén. A szakemberek úgy vélik, ez a valaha talált egyik legjobb állapotban lévő roncs.

A USS Stewart 1920-ban állt az amerikai haditengerészet kötelékébe. A hajó 1942-ben megsérült, később pedig a japánok kezére került, így a Japán Birodalmi Haditengerészet 102-es számú járőrhajójává vált.

A szellemhajó elnevezést azután kapta meg, hogy az amerikai haditengerészet erői mélyen az ellenséges vonalak mögött látták a USS Stewartot.

A rejtély csak később oldódott meg, akkor, amikor a háború végén megtalálták azt Kure kikötőjében. Ezután visszavontatták San Franciscóba, majd később a lövészgyakorlatok során célpontként szolgált. Egy ilyen gyakorlat során több találat is érte, így végül két óra leforgása alatt elsüllyedt.

A nyitókép illusztráció.