Nyitókép: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja

Kiderült, lesznek-e magyar katonai tanácsadók Ukrajnában

Infostart / MTI
2024. október 2. 16:40
Az EU kibővített formában folytatná az ukrán katonák kiképzését.

Magyarország elutasítja a háborús eszkaláció veszélyével járó újabb európai uniós javaslatot, amelynek értelmében a közösség katonai tanácsadókat vezényelne Ukrajnába a kiképző művelet koordinálására - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Geszten. A tárcavezető a kihelyezett kormányülésről nyilatkozva emlékeztetett, hogy az EU 2022 novemberében döntött az ukrán katonák kiképzésének megindításáról a tagállamok területén.

"Mi, magyarok, ebben a misszióban nem veszünk részt, ahhoz katonát, pénzügyi forrást nem adunk, és Magyarország területén sem történik ilyen kiképzési művelet" - jelentette ki.

A misszió kétéves mandátumának meghosszabbítása most kerül napirendre, de Szijjártó Péter szerint hosszú vitákat és tárgyalásokat követően egy rendkívül veszélyes javaslat került beterjesztésre, ugyanis

ez nem pusztán a művelet időbeli kiterjesztéséről szólna, hanem az EU katonai tanácsadókat is küldene Ukrajnába koordinálási feladatok végrehajtására.

A politikus leszögezte, hogy ez a háború eszkalációs kockázata szempontjából kifejezetten veszélyes lépé, itt ugyanis az történne, hogy már nemcsak az Európai Unió területén történne kiképzés, hanem a kiképzésben részt vevő európai uniós katonai tanácsadók Ukrajnába kerülnének kihelyezésre.

"Veszélyes javaslat, sajnos, és úgy látjuk, a háború továbbterjedésének kockázatát jelentősen növelné. Veszélyes ránk, Magyarországra nézve is, hiszen ha eszkalálódik a konfliktus, akkor az először mindig a szomszédságban eszkalálódik, nem több ezer kilométerrel odébb" - hangsúlyozta.

"Úgyhogy ezen javaslatra mi nemet mondunk, ezt már jeleztük is az Európai Unió külügyi szolgálatának Brüsszelben, hogy ebben a formában a javaslatot nem áll módunkban támogatni. Kértük őket a javaslat átdolgozására" - tudatta. Mint mondta, Magyarország továbbra sem vesz részt ebben a műveletben akkor sem, ha folytatódik, de jelenlegi formájában a kormány biztosan nem fogja támogatni a hosszabbítást. A kormány két éve már világossá tette az akciótól való magyar távolmaradást, ugyanakkor nem akadályozta meg a többieket abban, hogy saját belátásuk szerint ebben az akcióban részt vegyenek.