Nyitókép: MTI/Komka Péter

Sokba kerülhetnek a biztosítóknak az Oroszországban rekedt repülőgépek

Infostart
2024. október 1. 12:45
A tulajdonosok 3 milliárd dollárt követelnek.

Több milliárd dolláros jogi csata kezdődik meg a héten Londonban arról, hogy ki állja az Oroszországban rekedt több száz repülőgép számláját, mivel a tulajdonosok megpróbálják elérni, hogy a biztosítótársaságok kifizessék őket – írja a Portfolio a Financial Times cikkére hivatkozva.

Az AIG, a Chubb és a Lloyd's of London csoportokat is magában foglaló társaságok "megapernek" néznek elébe amiatt, hogy az ukrajnai inváziót követően az Oroszországban rekedt, főként Boeing és Airbus repülőgépek tulajdonosainak járó biztosítások kifizetését megtagadták.

A repülőgépek tulajdonosai összesen mintegy 3 milliárd dollárt követelnek a biztosítóktól az eljárásban. A légi-közlekedési biztosítási ágazat történelmének akár legnagyobb veszteségével néz szembe, amely meghaladhatja a 9/11 utáni veszteségeket is. Több mint 500 repülőgép rekedt Oroszországban az ukrajnai inváziót követően, a becslések szerint 10 milliárd dollár értékben.

A nyugati bérbeadóknak sikerült visszaszerezniük a repülőgépek egy részét, de a legtöbb továbbra is Oroszországban maradt, és az orosz légitársaságok még mindig repülnek velük. A biztosítók nevében eljáró ügyvédek vélhetően azzal érvelnek majd, hogy túl korai lenne teljes veszteséget megállapítani, mert a repülőgépek nem semmisültek meg, és még visszaszerezhetők.