Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Majdnem légikatasztrófát okozott egy orosz pilóta - videó

Infostart
2024. október 1. 12:19
Éppen csak elkerülte az összeütközést Alaszka felett egy amerikai és egy orosz vadászgép.

Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) egyik F-16-os vadászgépe elképesztő videó felvételt készített egy majdnem összeütközésről. Az Alaszka légterét védő amerikai gépek szabályosan elfogtak egy, az Egyesült Államok határainak közelében repülő orosz Tu-95 nehézbombázót. Amikor megpróbálták a hívatlan vendéget kitessékelni az amerikai felségterület közeléből, az egyik orosz kísérő vadászgép őrült manővert hajtott végre.

A Szu-35 pilótája nagy sebességgel és rendkívül közel repült el az egyik amerikai harci gép mellett. A két repülő közötti távolság annyira kicsi lehetett, hogy egy apró kormánymozdulat is elég lett volna az összeütközéshez.

A katasztrófát úgy sikerült elkerülni, hogy az amerikai pilóta hirtelen félre rántotta a gépét. Az oroszok és a kínaiak is kedvelik az lyen veszélyes manővereket, amelyekkel a bombázóikat elfogó amerikai gépeket akarják elijeszteni.

A NORAD nevében nyilatkozó Gregory Guillot amerikai tábornok az incidens kapcsán kijelentette, hogy az orosz pilóta veszélyes manővere távol áll attól amit egy profi légierő elvár a repülőgép vezetőitől.