Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki az Egyesült Államok egyes részeiben

Infostart
2024. október 1. 09:44
A mentőegységek folytatták ivóvíz és élelmiszersegély szállítását az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta elzárt térségeibe hétfőn, miközben tovább növekedett a természeti katasztrófa megtalált halálos áldozatainak száma.

A hétfői adatok szerint legkevesebb 106 ember vesztette életét Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Tennessee és Virginia államban. A Helene hurrikán nyomában járó árvizek az Appalache-hegység déli térségében fekvő államokat érintették a legsúlyosabban, elsősorban elmosott hidak és utak formájában.

A 60 ezres Asheville városában több mint 30 halálos áldozatot követelt az áradás. A településen nincs áramszolgáltatás, a mobiltelefon-hálózat sem működik, és szárazföldön nehéz odajutni is a megrongálódott utak miatt.

Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója elmondta, hogy

az időjárási katasztrófa rövid idő alatt 250-700 milliméter esőt hozott az állam nyugati részére, aminek nyomán a soha nem látott árvíz kialakult.

A politikus elmondta, hogy még további halálos áldozatokra bukkanhatnak, ahogy a kutató-mentőegységek átvizsgálják a romokat.

Brian Kemp, Georgia állam kormányzója hétfőn arról számolt be, hogy az államban a megtalált halálos áldozatok száma 25-re növekedett.

A károsultak javára számos amerikai jótékonysági szervezet gyűjtést szervezett, hogy átmeneti menedéket és élelmiszert biztosíthassanak az érintetteknek.

A magántulajdonban az előzetes becslések szerint 15-26 milliárd dollár kárt okozott a hurrikán és árvíz, valamint az iskolák és hivatalok lezárásának kárösszegét további 5-8 milliárdra teszik. A természeti katasztrófa teljes kárai elérhetik a 110 milliárd dollárt is a hétvégi becslések szerint.

Joe Biden elnök a hétvégén katasztrófahelyzetet hirdetetett több érintett államra, ami megkönnyíti a szövetségi források igénybevételét. Észak-Karolina esetében az elnök súlyos katasztrófának minősítette a pusztítást, ami további pénzügyi forrásokat tesz lehetővé, miközben a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (FEMA) 800 embert rendelt ki az állam érintett területeire.

  • Donald Trump volt elnök, republikánus elnökjelölt a Georgia állambeli Valdosta városban járt, ahova segítséget juttatott el az árvíz áldozatai számára. Újságírók előtt tétlenség, valamint lassú cselekvés miatt bírálta a Biden-adminisztrációt.
  • Kamala Harris demokrata elnökjelölt hétfőn utazik vissza Washingtonba a nyugati államokban tartott kampányútjáról, ahol a bejelentés szerint szándéka szerint ellátogat a FEMA központjába, ahol tájékoztatják a természeti katasztrófáról.

A Helene hurrikán négyes fokozatú viharként óránként 225 kilométeres széllökésekkel csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati partvidékén, ahol miatta számos lakóépület is összeomlott, valamint a tengervíz árasztott el utcákat.

A vihar által okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legkevesebb hat államát - Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Virginia, valamint Tennessee - érintették komolyan.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg.

Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel.

(A nyitóképen: A Peachtree patak megáradt vízében kajakkal közlekedő helyi lakosok a Helene névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után Atlantában 2024. szeptember 27-én.)