Nyitókép: MTI/AP

A luhanszki Makijivkja elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Infostart / MTI
2024. szeptember 29. 17:43
Elfoglalta az orosz hadsereg a luhanszki régióban lévő Makijivka települést - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentésben a hat ukrajnai frontszakasz közül kettőnél számoltak be előretörésről. Közölték, hogy Ukrajnában kilenc ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig öt ellentámadási és hat - a határon át tervezett - betörési kísérletet hiúsítottak meg. A "különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1950 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig több mint 400.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek egy rádiótechnikai felderítő központot, két üzemanyag-létesítményt, 12 lőszerraktárt, egy német IRIS-T légvédelmi rendszer lokátorát, három harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két 155 milliméteres önjáró és három vontatott tarackot, egy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 172 drónt.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti "mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Zaporizzsja városban orosz csapás semmisítette meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik épületét, amelyben NATO-tisztek tartózkodtak. A helyi mentőszolgálatra hivatkozva kijelentette, hogy legkevesebb 15-en életüket vesztették közülük.

Lebegyev szerint találatok érték a Motor Szics és a Progressz hadiipari üzemeket is.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 18 560 embert, 133 harckocsit, 64 gyalogsági harcjárművet, 97 páncélozott személyszállító járművet, 850 páncélozott harcjárművet, 550 gépkocsit, 146 tüzérségi löveget és 32 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetője ukrán hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította a RIA Novosztyinak, hogy az ukrán fél vegyi támadásra és a vizek megmérgezésére készül a régióban.