Nyitókép: Getty Images

Bikaviadalok ellen tüntető aktivisták rontottak rá Ferenc pápára – videó

Infostart
2024. szeptember 27. 12:30
Egy amerikai állatjogi szervezet aktivistái Luxemburgban zavarták meg a katolikus egyházfő konvoját. A tüntetők szerint a bikák durva kegyetlenségeknek vannak kitéve az arénákban, és felszólították a pápát, hogy ítélje el határozottabban a bikaviadalokat.

A PETA amerikai állatjogi szervezet aktivistái Ferenc pápa luxemburgi látogatásakor a bikaviadalok ellen tiltakoztak csütörtökön a nagyhercegségben. Állításuk szerint a katolikus egyházfő nem ítélte el határozottan a bikaviadalok megrendezését, pedig az állatok durva kegyetlenségeknek vannak kitéve az arénákban – írja az Index a Politico beszámolója alapján.

Az állatjogi szervezet egyik aktivistája Ferenc pápa konvoja elé vetette magát, miután átmászott a barikádon. A PETA által közzétett videón az látszik és hallatszik, hogy

a nő letérdel, és egy táblát tart a magasba, majd azt kiáltja a pápának, hogy „hagyja abba a bikák kínzását”.

A biztonsági emberek a nőt másik két tüntetővel együtt eltávolították a helyszínről, és őrizetbe vették őket. Az állatjogi szervezet közleményében jelezte, a tiltakozók megsérültek, amikor elvezették őket, de mint írják, ez „semmi azokhoz a kegyetlenségekhez képest, amelyeknek az állatok az arénákban vannak kitéve”. A szervezet felszólította az egyházfőt, hogy vessen véget a bikaviadalok támogatásának.

A világ számos országában már betiltották vagy a közeljövőben fogják megtiltani a bikaviadalokat, ugyanakkor Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban és Latin-Amerika egyes részein ma is véres látványosság. A katolikus egyház már 1567-ben elítélte a bikaviadalokat, ennek ellenére a PETA szerint sokszor szenteknek ajánlja azokat.

A pápa Laudato Si című enciklikájában úgy fogalmazott, hogy

„minden élőlénnyel szembeni kegyetlen cselekedet ellentétes az emberi méltósággal”,

de konkrétan a bikaviadalokra nem tért ki. A PETA aktivistái már augusztusban is megzavarták a katolikus egyházfő audienciáját a Vatikánban, ahol bűnnek nevezték a bikaviadalokat.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, csütörtökön egynapos látogatásra érkezett Ferenc pápa Luxemburgba, ahol egyebek mellett befogadásra és gyermekvállalásra buzdította az embereket, valamint a háborúk jelentette tragédiákra hívta fel a figyelmet. A katolikus egyházfő Henrik nagyherceggel és feleségével, Mária Teréziával, valamint Luc Frieden miniszterelnökkel és Jean-Claude Hollerich kardinálissal folytatott megbeszélése után elmondott beszédében köszönetet mondott Luxemburgnak a menekültek befogadása és integrálása terén elért eredményeiért, amelyeket példaértékűnek nevezett.

Ferenc pápa Luxemburgból Belgiumba utazott tovább. Szerdai audienciáján azt mondta, reméli, a látogatás „új ösztönzést” adhat az embereknek Belgiumban és Luxemburgban arra, hogy a hit felé forduljanak.