Nyitókép: fhm/Getty Images

A „kék villogózásba” bukott bele egy miniszter Szlovéniában

Infostart / MTI
2024. szeptember 26. 22:09
Emilija Stojmenova Duh, a digitális átalakulásért felelős szlovén miniszter csütörtökön benyújtotta lemondását, miután a helyi média arról számolt be, hogy az őt szállító hivatali gépkocsi Ausztriában jogellenesen használta a kék villogót.

Az N1 szlovén kereskedelmi csatorna szerdán arról tájékoztatott, hogy a miniszter autója forgalmi dugóba került Ausztriában, és hogy ne késsék le a Bécsből Genfbe tartó repülőjáratot, a sofőr bekapcsolta a megkülönböztető jelzést.

Ezt azonban a külügyminisztérium közlése szerint Szlovéniában sem lett volna szabad, külföldön pedig végképp nem.

Csak abban a kivételes esetben lehetett volna használni, ha a szlovén autó tagja lett volna egy - rendőrök által kísért – nemzetközi konvojnak.

A gépkocsit sebességtúllépés miatt lefényképezték az autópályán, a szlovén minisztériumtól pedig az osztrák hatóságok kikérték a sofőr adatait.

Ahelyett azonban, hogy a minisztérium ezt megtette volna, egy levelet küldtek a bécsi szlovén nagykövetségre, amelyben azt kérték az osztrák hatóságoktól, hogy tekintsenek el a büntetésétől – közölte a csatorna.

Ezt azzal indokolták, hogy „dugó volt az osztrák autópályán, ami miatt a hivatali jármű elakadt”. „A hatósági jármű sofőrje kék fény használatára kényszerült, hogy a miniszter és a minisztériumi delegáció ne késse le járatát” – állt a dokumentumban, amelyet a tárca egyik államtitkára írt alá.

Stojmenova Duh a lemondásának bejelentésekor azt mondta,

egy jól megtervezett lejáratás áldozata, és kijelentette: „objektív felelősségvállalás” miatt távozik.

A minisztert hónapok óta bírálatok érik egy, a digitális integrációt elősegítő közbeszerzési pályázat miatt is. A számvevőszék jelentése szerint a minisztérium nem tartotta be a hatékonyság és a költséghatékonyság elvét 13 ezer laptop 6,5 millió eurós (2,6 milliárd forint) beszerzése során.

A parlament illetékes bizottsága már szerdán lemondásra szólította fel a minisztert, aki nem ment el a meghallgatásra. Az üggyel kapcsolatban pénteken a parlamentben is válaszolnia kellett volna képviselői kérdésekre.